PDL cere retragerea proiectului Roşia Montană din Parlament

Proiectul Roşia Montană "conţine cianură juridică" şi este neconstituţional, susţine PDL, care solicită retragerea proiectului din Parlament.

Adăugat: 11 Septembrie 2013
Ultima actualizare:11 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Democrat liberalii cer retragerea din Parlament a proiectului Roşia Montană, în forma sa actuală, pentru că este neconstituţional.

Explotarea ar putea fi benefică ţării, dacă avocaţii întocmesc un contract în avantajul statului român, susţine prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu.

"Proiectul Ponta, al Roşiei Montana, are serioase vicii de constituţionalitate. Nu o spun doar eu, o spune chiar proiectul de aviz al Ministerului Justiţiei, semnat de către ministrul justiţiei. Acest document spune clar că prelungirea licenţei de exploatare pe 20 de ani aduce atingere proprietăţii publice. De asemenea, foarte grav, nu se precizează limpede valoarea zăcământului şi despre ce zăcământ este vorba. Aurifer, argintifer sau legat de alte metale care ar fi în subsolul perimetrului respectiv", a spus Predoiu.

Predoiu a criticat şi poziţia publică a lui Victor Ponta, care a afirmat că în calitate de deputat va respinge proiectul Roşia Montană, dar ca prim-ministru trebuie să atragă investiţii în România.

"Dedublarea premierului între cele două calităţi a adus oamenii în stradă, şi nu proiectul în sine. (...) În acest moment, premierul ar trebui să facă o analiză serioasă din punct de vedere juridic a întregii situaţii, cu avocaţi specializaţi şi loiali Guvernului şi ţării, nu loiali altor instituţii. Pe baza acestei analize trebuie să se stabilească de către Guvern care sunt interesele noastre, plecând de la strategia în minerit, de la strategia energetică, de la celelalte interese pe termen lung ale României (...) Trebuie făcută o strategie pe care Guvernul să o prezinte public", a mai declarat prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu. 

Premierul să iniţieze un dialog urgent cu minerii blocaţi în subteran la Roşia Montană

Cătălin Predoiu i-a cerut, miercuri, premierului să iniţieze un dialog urgent cu minerii blocaţi în subteran la Roşia Montană şi să prezinte un plan de aplicare al acestui proiect minier.

"Cred că premierul ar trebui, urgent, să organizeze un dialog cu aceştia. (...) Să stea de vorbă şi să explice ce are de gând. Iată de ce este nevoie de clarificarea situaţiei. La ora aceasta există confuzie", a declarat prim-vicepreşedintele PDL, într-o conferinţă de presă.

Predoiu a adăugat că este necesar ca primul-ministru să prezinte public, în baza unei analize cu experţi juridici şi tehnici, ce se doreşte prin punerea în aplicare a proiectului de la Roşia Montană.

Mineri blocaţi în subteran

Aproximativ 300 de angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation şi localnici s-au adunat miercuri, pentru a doua zi consecutiv, în centrul istoric al localităţii Roşia Montană, pentru a cere aprobarea proiectului de lege privind mineritul în zonă.

Minerii ameninţă cu greva foamei, iar 15 dintre ei s-au blocat în subteran.

Liderul sindicatului din RMGC, Cristian Albu, a declarat că minerii lucrau la reabilitarea galeriei miniere şi au decis să nu mai iasă din subteran.

 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
11 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza