PDL cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe Codul Insolvenţei

PDL solicită Avocatului Poporului ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la art 81 din Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei, publicată în monitorul oficial în 4 octombrie.

Adăugat: 8 Octombrie 2013
Ultima actualizare:8 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Democrat liberalii consideră că prevederea referitoare la suspendarea licenţei audiovizuale din Ordonanţă încalcă mai multe articole din Constituţie printre care şi cel referitor la faptul că statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor.

Prin aplicarea respectivei prevederi guvernul s-ar putea substitui autorităţii administrative autonome cu drept de acordare sau retragere a licenţelor audiovizuale, CNA, se arată în scrisoarea adresată Avocatului Poporului,  profesorului Anastasiu Crişu, semnată de preşedintele PDL,Vasile Blaga.

"În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare, se suspendă licenţa audiovizuală, în sensul Legii nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anumit serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului!", se mai spune în document.

PDL aminteşte şi  art. 16 alin. (1) din Constituţie, potrivit căruia "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări", şi consideră că acesta este încălcat de prevederea nr. 91/2013 din OUG, care se aplică doar debitorilor care activează în domeniul audiovizual, instituind un tratament discriminatoriu din partea statului între aceştia şi restul debitorilor.

"Procedura insolvenţei, pentru a corespunde prevederilor Constituţiei, trebuie să privească doar activitatea economico-financiară a debitorului, şi nu activitatea sa prin care se manifestă libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie. Suspendarea licenţei aduce atingere dreptului la informaţie prin faptul că, difuzarea limitată a unor programe, în condiţiile stabilite de creditor (statul), poate duce la controlul asupra conţinutului editorial al unui mijloc de informare privat supus procedurii insolvenţei", se mai arată în comunicat.

Actul normativ emis de Guvernul Ponta prejudiciază grav mediul economic şi încalcă libertatea presei,  spunea într-o conferinţă de presă prim vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, care preciza că dacă USL nu îşi retrage Ordonanţa, PDLva  cere dezbaterea de urgenţă în Parlament a Codului Insolvenţei.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Petruţa Smântână
Adăugat:
8 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza