PDL atacă Guvernul cu o nouă moţiune pe Agricultură

După Educaţie, PDL introduce o nouă moţiune simplă pe tema Agriculturii.

Adăugat: 2 Octombrie 2012
Ultima actualizare:2 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

PDL a depus la Camera Deputaţilor o moţiune simplă pe agricultură, intitulată "Dăunătorii USL distrug agricultura".

Semnatarii cer demisia ministrului Daniel Constantin, pe care-l acuză că nu a pus în practică niciuna dintre promisiunile făcute la instalarea în funcţie.

Moţiunea a fost depusă de liderul grupului deputaţilor PDL, Mircea Toader.
    
În textul moţiunii, PDL îi reproşează ministrului Agriculturii că nu a transpus în practică promisiunile pe care le-a considerat ''un adevărat program de guvernare al USL pe termen scurt în domeniul agriculturii'' la momentul audierii sale în comisiile comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
    
Concret, Constantin este acuzat că, în vara acestui an, când ar fi trebuit să întreprindă toate măsurile posibile pentru a se iriga aproximativ 1 milion de hectare, acesta ''a reuşit performanţa'' de a iriga aproximativ 80.000 ha, deşi ministrul anunţa la preluarea mandatului în luna mai că sectorul de irigaţii va fi o prioritate pentru el.

Reproşuri aduse ministrului Agriculturii în moţiune:

►rezultate slabe în privinţa irigaţiilor

►absorbţie slabă a fondurilor europene

►nu a făcut nimic pentru sprijinirea producătorilor din sectorul zootehnic

►nu a acordat ajutoare de stat fermierilor pentru combaterea efectelor secetei

►managament defectuos la APIA 


    
Potrivit PDL, o altă promisiune neonorată de ministrul Agriculturii este cea legată de ''eficientizarea gestionării în procesul de evaluare a proiectelor şi programelor implementate prin PNDR în vederea creşterii gradului de absorbţie a fondurilor''.
    
''În cele 5 luni de guvernare USL aţi realizat o absorbţie de 250 milioane euro, reprezentând doar 50% din suma care trebuia atrasă conform realizărilor de până la venirea dumneavoastră la putere, sumă extrem de mică pentru a ne putea încadra în programul de absorbţie de 1,6 miliarde euro, în anul 2012'', se susţine în textul moţiunii.
    
În moţiune se mai arată că actualul ministru al Agriculturii ''nu a finalizat adoptarea unei OUG pe care fostul guvern PDL o iniţiase în primăvara acestui an, ea fiind deja avizată de Ministerul Finanţelor şi discutată la Ministerul Justiţiei prin care se identificase soluţia unui împrumut bancar de către fermieri'', act normativ care avea ca scop ''crearea unui fond de creditare a beneficiarilor de proiecte prin PNDR''.
    
O altă promisiune care în opinia PDL nu a fost pusă în practică de Daniel Constantin este cea legată de ''sprijinirea producătorilor din sectorul zootehnic pentru bunăstarea animalelor''.

Daniel Constantin este acuzat de PDL că nu a implementat măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale ''prin susţinerea pe termen mediu şi lung a unei cote reduse de TVA în strânsă colaborare cu Ministerul Finanţelor'' şi că nu a recuperat ''sumele restante datorate de arendaşi sau concesionari Agenţiei Domeniilor Statului''.

Democrat-liberalii susţin că Ministerul Agriculturii nu a acordat fermierilor ajutor de la bugetul de stat pentru combaterea efectelor secetei din acest an.

Ministrului Agriculturii i se mai reproşează  faptul că în anul 2009, cât a fost director general al APIA, din cauza managementului dezastruos practicat, România va trebui să restituie 100 milioane euro ca penalităţi.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Mihaela Dragomir
Adăugat:
2 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza