PDL acuză USL că încalcă principiul "simetriei juridice" la Legea referendumului

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat că PDL respinge "modul original" în care USL vrea să modifice Legea referendumului şi va vota împotriva actului normativ depus deja la Senat.

Adăugat: 26 Aprilie 2013
Ultima actualizare:26 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat că PDL respinge "modul original" în care USL vrea să modifice Legea referendumului şi va vota împotriva actului normativ depus deja la Senat.

"PDL respinge modul original în care USL vrea să modifice Legea referendumului prin stabilirea unui cvorum de prezenţă şi de vot nemaiîntâlnit nicăieri în Europa democrată. Comisia de la Veneţia s-a pronunţat încă din 2012 la solicitarea expresă a premierului Ponta că revizuirea Constituţiei nu poate fi făcută decât cu un cvorum de jumătate plus unu dintre cei prezenţi şi cu o prezenţă de jumătate plus unu din numărul total al electorilor", a spus, vineri, la Bistriţa, Ioan Oltean.

El a atras atenţia că principiul simetriei juridice trebuie "în mod absolut respectat" şi susţine că acest principiu ar fi încălcat.

"Ori prin proiectul de lege care e depus deja la Senat se doreşte modificarea acestei legi în sensul în care un referendum pentru modificarea Constituţiei este valabil dacă se prezintă 30% dintre cei înscrişi în listele electorale, iar dintre aceştia votează 25%, ceea ce este inadmisibil", a spus el.

Ioan Oltean a precizat că PDL va vota împotriva unui asemenea act normativ, considerându-l "un demers politic în afara normelor constituţionale şi a praticii europene".

Oltean despre  posibila destrămare a USL

La aceaşi conferinţă de presă, liderul PDL s-a mai referit şi la o posibilă destrămare a Uniunii Social Liberale.  
El a făcut un apel la liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu să depună „eforturi majore” pentru a menţine "unitatea de monolit" a uniunii întrucât destrămarea ei ar însemna "o mare decepţie pentru popor".

"Cred că aceste relaţii trebuie cultivate: soţ –soţie în Parlament, tată şi ginere în Parlament, fraţi în Parlament, cumetrii în diverse ministere. Toate acestea sunt, după Ion Iliescu, relaţii sociale şi ele nu pot decât să creeze o stare de dinamism şi de responsabilitate în desfăşurarea activităţilor la nivele atât de înalte". Ioan Oltean"Mi-aş permite la modul foarte serios să fac un apel extrem de călduros la liderii USL pentru a depune eforturi majore în sensul de a evita destrămarea (uniunii –n.r.), în sensul menţinerii unităţii de monolit a USL. Noi credem că şi Victor Ponta, şi Crin Antonescu trebuie să nu uite că poporul care a fost la vot, într-o proporţie covârşitoare, a dat votul USL, ori destrămarea care se prefigurează ar însemna o mare decepţie pentru popor", a declarat, ironic, Ioan Oltean.

În acelaşi ton, Ioan Oltean a mai spus că lansează un apel "la maturitatea lor, la tinereţea lor, să lase deoparte orice elemente care îi plasează pe poziţii contradictorii şi să se gândească doar la unitatea USL şi la numirea în funcţii de maximă responsabilitate a oamenilor pe criteriul relaţiei sociale, aşa cum defineşte, mai nou, Ion Iliescu, gradele de rudenie, ca fiind doar relaţii sociale". Autor:
Cristiana Sabău
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza