PDL a depus două contestaţii la CCR privind Codul Penal
Opoziţia contestă modificările aduse Codului Penal. PDL a depus două sesizări la Curtea Constituţională, atât pe fond, cât şi pe procedură.
Articol de Flori Doman, 12 Decembrie 2013, 16:46
PDL a depus, joi, două sesizări la Curtea Constituţională privind articolele din Codul Penal referitoare la conflictul de interese, definiţia funcţionarului public şi prejudiciul cauzat prin comiterea de infracţiuni, a anunţat preşedintele partidului, Vasile Blaga, într-o conferinţă de presă.
"Prima sesizare se referă la perfidul articol 253/1 din Codul Penal prin care parlamentarii PSD şi PNL s-au sustras conflictului de interese. A doua sesizare face referire la modificările operate articolului 147 din Codul penal prin care parlamentarii USL s-au scos din sfera de definiţie de funcţionarilor publici", a precizat liderul PDL.
Vasile Blaga a declarat că sesizările au fost semnate inclusiv de către parlamentarii Remus Cernea (independent), Diana Tuşa (PNŢCD), Eugen Tomac (PMP) şi Mihaela Stoica (PMP).
PDL: Parlamentarii USL au făcut modificările netransparent
Democrat-liberalii mai susţin că parlamentarii USL au făcut modificările netransparent, astfel încât opoziţia nu a fost în cunoştinţă de cauză.
Liderul PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, afirmă că reprezentanţii USL din Comisia Juridică s-au reîntors în şedinţă marţi seară şi au operat modificările fără ştirea democrat-liberalilor.
Pe fond, reprezentanţii PDL afirmă că modificările dau România cu 20 de ani în urmă şi au adus deja grave prejudicii de imagine în plan internaţional.
Pe de altă parte, democrat-liberalii anunţă că vor sesiza instituţiile europene şi în legătură cu o altă modificare a Codului Penal.
Este vorba de reincriminarea insultei şi a calomniei, fapt care încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale, precum libertatea de exprimare a jurnaliştilor.
Camera Deputaţilor a aprobat pe 10 decembrie, cu 266 de voturi "pentru", 32 de voturi "împotrivă" şi 6 abţineri, un proiect de modificare a Codului Penal, respins de Senat în octombrie 2012.