PC: Europarlamentarul Szegedi Csanad să fie declarat persoana non-grata

Bogdan Diaconu, vicepreşedinte al Partidului Conservator solicită autorităţilor să-l declare pe europarlamentarul Jobbik, Szegedi Csanad persona non-grata în România, pentru instigarea secuilor la autonomie.

Adăugat: 8 August 2010
Ultima actualizare:8 August 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Partidul Conservator consideră că instigarea la ieşirea în stradă a secuilor pentru autonomie, venită din partea eurodeputatului maghiar   Szegedi Csanad, creează un precedent periculos.


"Cine este acest partid Jobbik să vină să dea lecţii României ce are de făcut?", întreabă Bogdan Diaconu într-un comunicat de presă.
    

"Denumirea partidului Jobbik aminteşte de un personaj din Războiul Stelelor, Jabba, căruia i se aseamănă ca lăcomie. Dacă politicienii unguri vor o parte din România, trebuie să nu uite că, la fel ca şi în urmă cu secole, când au năvălit pe aceste meleaguri ca nişte barbari, acest pământ le aparţine românilor", se mai precizează în document.


În consecinţă , Partidul Conservator cere autorităţilor române să nu mai asiste pasive "la incitările la dezmembrarea României şi să-l declare pe europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad persona non-grata în România".


De asemenea, Partidul Conservator consideră că  deschiderea de filiale Jobbik în România pentru a susţine autonomia unei părţi din Transilvania este un afront deschis adus Constituţiei statului român şi cerem de aceea ca activitatea acestei formaţiuni politice să fie interzisă pe teritoriul românesc.


Un europarlamentar al formaţiunii de extremă dreapta Jobbik din Ungaria, Szegedi Csanad, şi-a deschis, marţi, un birou teritorial la Târgu Mureş, unde va oferi consultaţii maghiarilor şi românilor, "să se vadă că Jobbik nu vrea să se preocupe numai de maghiarimea din Ungaria actuală".


Szegedi Csanad este unul din cei trei europarlamentari aleşi, în iunie 2009, din partea partidului "Jobbik Magyarországért Mozgalom" ("Mişcarea pentru o Ungarie mai bună"), cunoscut sub denumirea de Jobbik, formaţiune de extremă dreapta din Ungaria, transmite Mediafax.


"Secuii trebuie să iasă în stradă, dar să obţină autonomia cu demonstraţii paşnice"Eurodeputatul Jobbik Szegedi Csanad a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că este de acord "cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo" în ceea ce priveşte ieşirea secuilor în stradă pentru a cere autonomia, adăugând că şi el şi Tokes se referă la demonstraţii paşnice.


Szegedi Csanad a spus că va colabora atât cu Consiliul Naţional Secuiesc, cât şi cu organizaţia condusă de Tokes Laszlo, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, în ceea ce priveşte "obiectivul major al maghiarilor din Ardeal, de a obţine autonomia Ţinutului Secuiesc".


Întrebat dacă împărtăşeşte opinia exprimată de Tokes Laszlo, că secuii trebuie să iasă în stradă pentru a obţine autonomia, eurodeputatul Jobbik a spus că este de acord "cu fiecare cuvânt" al acestuia, dacă altfel nu se poate.


Szegedi a subliniat că atât el, cât şi Tokes au în vedere demonstraţii paşnice.


"Dacă acest model european al autonomiei se poate obţine numai într-un astfel de mod, prin a ieşi în stradă, atunci da, secuii trebuie să iasă pe stradă, dar prin demonstraţii paşnice să o obţină. Şi nici Tokes Laszlo nu a convocat la un război civil sau ca secuii să ia arme în mână. Şi el a vorbit de demonstraţii paşnice. Sunt de acord cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo, fiindcă s-a născut în Ardeal, trăieşte în Ardeal, pe jumătate este şi secui. Dacă cineva are dreptul să spună ce dorinţe au maghiarii din Ardeal, Tokes Laszlo este acela", a spus Szegedi.


Acesta a afirmat că nu exclude posibilitatea ca, în calitate de politician care militează pentru drepturile omului, să fie prezent la o astfel de manifestare, dacă va fi organizată, însă a adăugat că politicienii maghiari din Ardeal ar trebui să îi cheme la demonstraţii paşnice pentru autonomie pe secui, nu el.


"În primul rând sunt un politician din Ungaria, deci dacă vorbim de demonstraţii paşnice în secuime politicienii maghiari din Ardeal ar trebui să îi convoace pe secui, nu un politician din Ungaria. De aceea, m-am bucurat că domnul Tokes a vorbit în acest fel despre demonstraţii şi Partidul Jobbik atât în Parlamentul European, cât şi în Parlamentul Ungariei, cu toate forţele, va sprijini acest pas al lui Tokes Laszlo", a arătat Szegedi.


Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes declara, în 22 iulie, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.


"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", afirma Tokes.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
8 August 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza