Conservatorii lui Mariano Rajoy au câştigat alegerile din Spania

Partidul Popular, condus de actualul premier, a avut cele mai multe voturi şi se apropie de şansa de a forma un guvern susţinut de o majoritate parlamentară stabilă.

Adăugat: 27 Iunie 2016
Ultima actualizare:30 Iunie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Facebook. Mariano Rajoy
trimite pe mail

În Spania, conservatorii conduşi de Mariano Rajoy au câştigat alegerile, cu 33% din voturi şi 137 de fotolii parlamentare, cu 14 mai multe decât la alegerile din decembrie.

Partidul Socialist se menţine a doua forţă politică şi alianţa antiausteritate Unidos Podemos este pe locul trei.

Partidul Popular, condus de actualul premier, a avut cele mai multe voturi şi se apropie de şansa de a forma un guvern susţinut de o majoritate parlamentară stabilă.

La miezul nopţii, Mariano Rajoy a fost ovaţionat de simpatizanţii strânşi la sediul central din Madrid al partidului, care a mobilizat peste 600 de mii de votanţi în plus faţă de scrutinul precedent.

Spre deosebire de algerile anterioare, când Mariano Rajoy a refuzat propunerea de a alcătui un executiv, aseară liderul conservator a anunţat că este dispus să negocieze cu toate forţele politice. 

"Prieteni, am câştigat alegerile, reclamăm dreptul de a guverna şi acum vrem să fim utili 100% spaniolilor, celor care ne-au votat, dar şi celor care nu ne-au votat. Suntem la dispoziţia tuturor", a spus Mariano Rajoy. 

Noul legislativ spaniol se va constitui peste trei săptămâni, dar negocierile pentru formarea viitorului guvern vor începe chiar de astăzi.


 Autor:
Anamaria Damian
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
27 Iunie 2016
Ultima actualizare:
30 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza