Partidul Civic Maghiar are un nou preşedinte. Biro Zsolt, noul lider al PCM

La Odorheiu Secuiesc s-a desfăşurat, sâmbătă, Consiliul Național Extraordinar al Partidului Civic Maghiar, unde cei 120 de delegați l-au ales ca preşedinte pe jurnalistul Biro Zsolt.

Adăugat: 13 Octombrie 2012
Ultima actualizare:13 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE  Fostul jurnalist Biro Zsolt, din Târgu Mureş, este noul preşedinte al Partidului Civic Maghiar, el fiind ales, sâmbătă, de delegaţii prezenţi la Consiliul Naţional Extraordinar al partidulului, care a avut loc la Odorheiu Secuiesc, informează Mediafax.

Biro Zsolt a fost ales cu 69 de voturi pentru şi 41 împotrivă, şi îi succede lui Szasz Jeno, cel care a fondat Partidul Civic Maghiar şi căruia i s-a propus o funcţie la Budapesta.

Noul lider a declarat că PCM va începe, imediat, discuţiile cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), în vederea unei colaborări pentru alegerile parlamentare şi dacă nu se va ajunge la o înţelegere va avea candidaţi proprii.

În privinţa colaborării cu partidele româneşti, Biro Zsolt a susţinut că trebuie continuată, "mai ales cu cele de dreapta".

Biro Zsolt vrea să păstreze "identitatea" PCM

Decizia pune sub semnul întrebării anunţata fuziune cu Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, a precizat acesta a spus Biro în discursul adresat participanţilor.

El a mai spus că la Congresul Extraordinar "se vor produce schimbări la vârf" şi a pledat pentru păstrarea identităţii partidului.

"Congresul va adopta o hotărâre care întăreşte PCM, deci păstrarea identităţii PCM. S-ar putea să alegem şi un nou preşedinte, toată lumea a auzit deja declaraţiile d-lui Szasz Jeno, care se va retrage din fruntea partidului, rămâne de văzut Congresul cum va decide. În decembrie sunt alegeri parlamentare, pe 13 octombrie nu poţi să ţii un congres care nu vorbeşte despre alegerile parlamentare (...) Congresul va discuta despre variante, noi am avut o iniţiativă despre o aşa numită reprezentativă a maghiarilor, care ar fi o uniune care ar cuprinde toate partidele de etnie maghiară - UDMR, PCM şi PPMT" a spus Biro.

Reprezentantul PCM a arătat că acum a rămas doar varianta unei uniuni şi eventualitatea pornirii de candidaţi pe listele unui partid, adică să se tragă la sorţi între cele trei formaţiuni maghiare - PCM, UDMR, PPMT - iar toţi candidaţii maghiari, indiferent de apartenenţa la un partid sau altul, să candideze sub sigla unei singure formaţiuni.

"Congresul va discuta despre variante, noi am avut o iniţiativă despre o aşa numită reprezentativă a maghiarilor, care ar fi o uniune care ar cuprinde toate partidele de etnie maghiară - UDMR, PCM şi PPMT". Zsolt BiroFost purtător de cuvânt al PCM, actualul preşedinte a susţinut că fuziunea este dorită doar de PPMT.

"Eu aşa simt, că majoritatea doreşte păstrarea identităţii partidului, despre fuziune nu prea se vorbeşte în rândurile PCM, fuziunea este dorită de PPMT, este clar. Fuziunea este visul domnului Toro (liderul PPMT, n.r.), noi suntem pentru o colaborare, pentru o colaborare cu toate partidele maghiare şi, în special, cu PPMT, dat fiind că şi dânşii sunt un partid de dreapta, ca şi PCM. Normal ar fi ca aceste două partide, prin păstrarea identităţii, să facă o coaliţie. Un prim pas ar fi această coaliţie" a mai spus Biro, în mesajul transmis, sâmbătă, membrilor PCM.

PCM îşi alege conducerea

La Odorheiu Secuiesc are loc sâmbătă, Consiliul Național Extraordinar al Partidului Civic Maghiar, unde cei 120 de delegați trebuie să aleagă o nouă conducere a formațiunii.

Pe ordinea de zi figurează si adoptarea Hotărârii privind modul de organizare şi funcţionare a partidului.

La eveniment vor fi aleşi şi cei cinci vicepreşedinţi, care vor fi propuşi de preşedintele în funcţie, Szasz Jeno, după care Prezidiul va propune un preşedinte, care trebuie votat de majoritatea delegaţilor prezenţi la Consiliul Naţional.

Tot la Consiliul Naţional Extraordinar se va constitui un organism intern, format din membrii fondatori şi din preşedintele de onoare, Kover Laszlo, care va avea dreptul şi obligaţia de a da un vot de cenzură acelor hotărâri politice care contravin intenţiilor membrilor fondatori.

Aceste hotărâri vor fi retrimise Prezidiului şi dacă acesta nu ia decizia să le modifice, în 30 de zile trebuie organizat Consiliul Naţional Extraordinar.
 
De asemnea, la reuniune se discută şi despre un proiect de Hotărâre privind independenţa organizaţională a partidului, delegaţii urmând să decidă dacă PCM va fuziona sau nu cu vreo altă formaţiune şi se va discuta şi despre modalitatea de participare la alegerile parlamentare.

De precizat că la eveniment participă şi preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, în calitate de membru de onoare al PCM.

 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Angela Bârsan
Adăugat:
13 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza