Partidele, pro și contra ordonanțelor privind grațierea și modificarea codurilor penale

La nivel parlamentar, partidele puterii susţin iniţiativa ministrului justiţiei, iar opoziţia este împotriva demersului.

Adăugat: 30 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:30 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderul de grup din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat la Radio România Actualităţi, în emisiunea "Probleme la zi", că executivul are posibilitatea constituţională să adopte proiectele prin ordonanţă de urgenţă, angajarea răspunderii sau să le trimită în Parlament.

Cu cât trece timpul, începe să dispară posibilitatea susţinerii ca ordonanţă de urgenţă. Prin angajarea răspunderii Guvernului, acesta are avantajul că este definitiv, după ce este respinsă o moţiune de cenzură sau dacă această moţiune de cenzură nu este introdusă, dar cu o întârziere, pentru că sunt convins că preşedintele va face o sesizare de neconstituţionalitate, a spus Eugen Nicolicea.

PNL cere abandonarea demersurilor

PNL i-a solicitat însă ministrului Florin Iordache să abandoneze demersurile privind cele două ordonanţe.

Liderul partidului, Raluca Turcan, a declarat că ministrul a fost invitat să participe mâine la şedinţa grupurilor parlamentare ale PNL pentru lămuriri legate de motivele care îl determină să continue promovarea celor două proiecte.

"Ministrul este cel care trebuie să clarifice aspectul acesta şi să spună: ordonanţele servesc interesul cetăţeanului, rezolvă problemele din penitenciare sau sunt folosite ca pretexte pentru albirea politicienilor din grupul de interese al PSD", a susținut Raluca Turcan.

UDMR şi PMP consideră că orice modificare a Codurilor Penale trebuie făcută în Parlament, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Iohannis cere Guvernului să renunțe la grațiere și la modificarea Codurilor penale

Preşedintele Klaus Iohannis îi cere Guvernului să renunţe la demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

Într-un mesaj pe Facebook postat chiar în timpul desfăşurării dezbaterii de la Ministerul Justiţiei, şeful statului apreciază că Executivul nu poate să treacă peste voinţa suverană a cetăţenilor şi că vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată.

El subliniază că o democraţie solidă este una în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că deţin vremelnic puterea.

Preşedintele Klaus Iohannis mai scrie că românii au doar de pierdut din prelungirea acestei situaţii care a scos zeci de mii de oameni în stradă.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
30 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza