Partidele maghiare, nevoite să prezinte o listă comună la europarlamentare

Partidele maghiare din România sunt presate să ajungă la o înţelegere pentru a atinge pragul de 5% la europarlamentare, susţine preşedintele PCM, Biro Zsolt.

Adăugat: 15 Ianuarie 2014
Ultima actualizare:15 Ianuarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Biro Zsolt, preşedintele Partidului Civic Maghiar
trimite pe mail

Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în condiţiile în care alegerile europarlamentare vor avea loc în aceeaşi perioadă cu referendumul pentru modificarea Constituţiei şi la urne se preconizează o participare foarte mare din partea comunităţii române, această mobilizare presează practic partidele maghiare să ajungă la o înţelegere pentru a atinge acel prag de 5% şi de a avea trimişi în Parlamentul European.

Biro Zsolt a spus că a discutat cu Kelemen Hunor şi că, în acest sens, PCM va avea o întâlnire cu UDMR în cursul lunii ianuarie, în cadrul căreia propunerea PCM va fi ca primele două locuri pe listă să revină UDMR, al III-lea PCM, iar în cazul în care Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, condus de Toro Tibor va dori să se alăture acestei înţelegeri, locul IV să revină PPMT-ului.

Biro Zsolt a spus că, până în prezent, PCM a dat dovadă de maturitate politică, însă de data aceasta nu este dispus să semneze cecuri în alb.

El a precizat că, dacă va sprijini o listă comună, trebuie clarificat pe ce criterii şi după ce înţelegere poate fi susţinută o astfel de listă.    

Borbely: Nu e momentul împărţirii unor locuri pe listele UDMR 

De cealaltă parte, vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo a spus că UDMR va încerca să discute cu toţi cei care reprezintă ceva pe eşichierul politic maghiar din România şi că fiecare trebuie să cântărească ce importanţă are, din punct de vedere al voturilor pe care le-a primit la alegerile din 2012, când 90% dintre voturi au mers către UDMR

"Deocamdată nu suntem în situaţia în care să discutăm despre locuri, ce fel de locuri, trebuie să discutăm în principiu şi e o fază în care nu ne punem problema împărţirii unor locuri pe listele UDMR. Deocamdată, dacă e să discutăm, vom discuta de principii", a spus Borbely Laszlo.Autor:
Raul Matiş
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
15 Ianuarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza