Parlamentul European îşi stabileşte priorităţile

Proprietatea intelectuală, securitatea alimentară şi programele de studiu sunt priorităţile Parlamentului European în actuala sesiune.

Adăugat: 9 Ianuarie 2014
Ultima actualizare:9 Ianuarie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Parlamentul European are o serie de priorităţi legislative în acest an, fiind vizate în principal acte normative care vizează respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, normele de securitate alimentară prin etichetarea produselor, dar şi dezvoltarea programelor de studiu de tip Erasmus. 

La început de an, o trecere în revistă a principalelor proiecte de legi europene care vor intra în vigoare anul acesta.

Un studiu arată că aproximativ 35% din locurile de muncă din UE se bazează pe sectoare în care se utilizează pe scară largă drepturile de proprietatea intelectuală.

Acest domeniu va fi consolidat prin controale la frontieră mult mai stricte şi prin introducerea unor reguli noi privind jurisdicţia tribunalelor şi recunoaşterea deciziilor judecătoreşti.

În 2012, autorităţile vanmale ale UE au reţinut mărfuri contrafăcute în valoare de 1 miliard de euro.

Principalele constatări ale unui studiu al Comisiei Europene au fost acelea că sectoarele în care se utilizează pe scară largă drepturile de proprietate intelectuală generează aproximativ 39% din totalul activităţilor economice din statele membre, aproximativ 5 miliarde de euro anual, acestea asigurând în mod direct aproximativ 30% din totalul locurilor de muncă, şi anume 56 de milioane, iar 9% din locurile de muncă din UE sunt legate în mod direct de sectoarle respective.

Parlamentul European a votat anul trecut o nouă lege cu aceste norme mult mai stricte de control la vamă, mergând pe principiul că funcţionarul vamal joacă un rol important în a opri bunurile piratate să intre în UE.

Potrivit statisticilor oficiale, vorbim despre ţigarete, care au reprezentat un număr mare de interceptări: 31%.

Diverse mărfuri, cum ar fi sticle, lămpi, adezivi, baterii, detergent pudră au reprezentat cea de a doua categorie ca importanţă, urmată de materiale de ambalare.

Coletele poştale şi de curierat au reprezentat şi ele aproximativ 70% dintre intervnţiile vamale, cu 23% de reţineri în domeniul traficului poştal privind medicamentele.

Adevărul despre alimente

Informarea consumatorilor se va ameliora o dată cu intrarea în vigoare a noilor norme privind etichetarea, începând de anul acesta.

Noua lege prevede că etichetele de pe alimentele procesate trebuie să prezinte informaţii nutriţionale.

Carnea neprocesată trebuie să specifice locul de origine, iar pe etichete trebuie să se regăsească printre ingrediente şi alergenii, precum alunele sau laptele.

Ceea ce este scris pe eticheta de pe produs trebuie să spună adevărul despre conţinutul acestuia.

Faptul că în compoziţia produselor din carne de vită s-a identificat prezenţa cărnii de cal în urmă cu ceva timp arată că această cerinţă fundamentală nu este întotdeauna respectată.

Ne amintim că statele membre au luat măsurile necesare la acel moment pentru ca toate produsele care nu au fost etichetate în mod corespunzător să fie scoase de pe piaţă. Iată de ce a fost gândită această nouă legislaţie.

Ea va intra în vigoare în decembrie anul acesta.

Până atunci, statele membre trebuie să-şi armonizeze legislaţiile în acest sens.

"Erasmus Plus", o şansă pentru studiul ăn străinătate

Să nu uităm şi că începând de anul acesta intră în vigoaren noul programul Erasmus Plus.

Peste 4 milioane de tineri europeni vor putea studia în străinătate prin intermediul acestuia.

Erasmus Plus este noul program al UE în domeniul educaţiei, formării profesionale, tineretului şi sportului. Acesta va intregra şapte dintre programele europene de finanţare actuale: "Învăţare pe tot parcursul vieţii", "Tineret în acţiune", "Erasmus Mundus", "Tempus", "Alfa", "Edulink" şi "Programul pentru cooperare cu ţările industrializate".

Bugetul acestui program pentru educaţie şi formare profesională este de aproximativ 15 miliarde de euro pentru toate cele 28 de state membre în perioada 2014-2020 şi reprezintă o creştere cu 40% faţă de anii trecuţi.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
9 Ianuarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza