Parlamentul European cere SUA şi Canada să elimine vizele

Parlamentul European încearcă să determine SUA şi Canada să elimine vizele pentru cetăţenii europeani, printre care se află şi români.

Adăugat: 13 Septembrie 2013
Ultima actualizare:13 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Parlamentul European a votat pentru modificarea regulamentului Uniunii Europene privind vizele, în încercarea de a determina Statele Unite şi Canada să elimine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii unor ţări membre, între care şi cei români.

Uniunea Europeană va putea reinstitui vizele pentru acele state terţe care menţin obligativitatea vizelor pentru cetăţenii dintr-un stat comunitar.

Se vor exercita astfel presiuni asupra unor state precum SUA şi Canada, care încă mai cer vize cetăţenilor din unele ţări europene, deşi acestea au eliminat obligativitatea vizelor pentru cetăţenii americani.

SUA continuă să impună vize de intrare pentru România, Bulgaria, Cipru şi Polonia, în timp ce Canada menţine aceeaşi măsură pentru România, Bulgaria şi Republica Cehă.

Pe de altă parte, Parlamentul European a votat şi pentru înnăsprirea normelor de acordare a vizelor pentru cetăţenii proveniţi din ţări care furnizează o pondere semnificativă a imigranţilor în Uniune.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a precizat însă că această măsură nu este îndreptată împotriva vreunei ţări sau regiuni, ci se aplică în mod egal tuturor statelor terţe.

Pentru a intra în vigoare aceste modificări ale regulamentului privind vizele, trebuie aprobate şi de miniştrii europeni de interne.

Aplicarea mecanismului de reciprocitate implică o procedură îndelungată, care poate fi declanşată doar la solicitarea unui stat membru, ai cărui cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în SUA şi Canada.

La 30 de zile de la intrarea în vigoare a rezoluţiei, statul în cauză poate notifica în scris Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană pentru a cere declanşarea mecanismului.

Comisia Europeană publică notificarea în jurnalul oficial, iar statul terţ are la dispoziţie şase luni pentru a ridica vizele.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, Comisia Europeană are la dispoziţie două soluţii: poate adopta impunerea pe o perioadă de 12 luni a vizelor pentru cetăţenii statului terţ sau poate înainta Parlamentului European şi Consiliului un raport de evaluare a situaţiei, în care explică de ce nu propune impunerea temporară a vizelor. La patru ani după intrarea în vigoare regulamentului, Comisia transmite Parlamentului European şi Consiliului un raport în care evaluează eficacitatea mecansimelor de reciprocitate şi suspendare.
 Autor:
Victor Gheorghe
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
13 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza