Parlamentul European introduce votul pentru toţi cetăţenii care trăiesc în alte ţări

Parlamentul European a decis că toţi cetăţenii care trăiesc în străinătate trebuie să poată vota în alegerile pentru legislativul Uniunii Europene.

Adăugat: 12 Noiembrie 2015
Ultima actualizare:12 Noiembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

De aceea sisteme de vot electronic, online sau prin corespondenţă trebuie să fie disponibile în toate statele membre.

Parlamentul doreşte să reformeze legea electorală a Uniunii şi să crească interesul cetăţenilor pentru participarea la alegerile europene.

Corespondentul RRA la Bruxelles, precizează că această reformă va fi implementată înaintea scrutinului de peste patru ani.

La alegerile europene din 2014, patru state nu au prevăzut posbilitatea pentru cetăţenii lor din străinătate de a vota.

Este vorba de Cehia, Irlanda, Malta şi Slovacia.

Pentru celelelte ţări votul a fost posibil, fie prin corespondenţă, fie la ambasadă, prin intermediul Internetului sau electronic.

Pentru a evita votul dublu al persoanelor cu cetăţenie multimplă care locuiesc în străinătate, deputaţii cer ca statele membre să facă schimb de informaţii referitoare la votanţi, dar toţi cetăţenii care locuiesc în străinătate trebuie să aibă dreptul de a vota şi trebuie concepute sisteme de vot electronic on-line sau prin corespondenţă în toate ţările Uniunii Europen.

"Alegerile pentru Paralmentul European continuă să fie foarte naţionale", spune rapoartoarea acestui propiect de lege, Danuta Hübner, de la Popularii Europeni.

Celălalt raportor, Jo Leinen, de la Socialiştii Europeni, declară că, în privinţa votului electronic, trebuie analizată situaţia în care este încălcată protecţia datelor personale.

Eurodeputaţii mai cer ca afilierea europeană a unui partid naţional să fie foarte clară în toate materialele sale de campanie. Tratatele Uniunii Europene dau Parlamentului dreptul de a iniţia o procedură de reformă a sistemului electoral european şi de a face propuneri în acest sens.

Acestea trebuie acum aprobate de statele membre, în conformitate cu prevederile lor constituţionale, mai orecizează corespondenta RRA.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
12 Noiembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza