Parlamentul discută referendumul

Conducerea Parlamentului se va reuni, luni, pentru stabilirea calendarului de urmat în cazul referendumului solicitat de preşedintele Traian Băsescu, referitor la parlamentul unicameral cu maxim 300 de membri.

Adăugat: 16 Iunie 2013
Ultima actualizare:17 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Punctul de vedere al Parlamentului în privinţa referendumului cerut de şeful statului va fi dat cât mai repede posibil - a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Prin urmare, luni, Birourile Permanente ale celor două camere vor cere comisiilor juridice reunite întocmirea unui raport privind cererea preşedintelui Traian Băsescu, care va fi dezbătut în plenul comun, cel mai probabil marţi sau miercuri.

Valeriu Zgonea afirma că preşedintele României este singurul care poate convoca referendum pe probleme de interes naţional, dar, preciza, că avizul Parlamentului este consultativ şi poate fi dat numai printr-un proiect de hotărâre votat şi dezbătut în plen.

După avizul legislativului, preşedintele are 30 de zile să anunţe Guvernul privind data referendumului.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, la începutul săptămânii, că a trimis la Parlament scrisorile privind declanşarea procedurii de convocare a referendumului prin care românii vor fi întrebaţi dacă doresc sau nu un parlament unicameral cu 300 de aleşi.

Preşedintele Traian Băsescu a reafirmat că este hotărât să declanşeze referendumul pentru un parlament unicameral cu 300 de aleşi, dacă noua Constituţie nu va reflecta rezultatul consultării populare similară din 2009, atunci când 51% din populaţia cu drept de vot s-a pronunţat în acest sens.Autor:
Mihaela Dragomir
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
16 Iunie 2013
Ultima actualizare:
17 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza