Parlamentul a aprobat instituirea stării de alertă

Parlamentul a aprobat, ieri, cu două modificări Hotărârea Guvernului privind instituirea stării de alertă pentru 30 de zile.

Adăugat: 21 Mai 2020
Ultima actualizare:21 Mai 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Documentul a fost adoptat cu o largă majoritate şi, chiar dacă a fost criticat, a fost votat şi de PSD. Au fost împotrivă parlamentarii de la PRO România şi ALDE.

Nemulţumiri au venit şi de la PNL, care consideră că prin trecerea unui astfel de act normative prin legislativ, s-ar fi încălcat principiul separaţiei puterilor în stat.

Parlamentarii au introdus prevederea ca Executivul să pună la dispoziţia autorităţilor publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate.

De asemenea, autorităţile publice locale exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care se află în posturi de conducere în cadrul unităţilor sanitare din subordinea lor.

În timpul dezbaterilor, liderul senatorilor PSD, Radu Preda, spunea că măsurile propuse de guvern sunt tardive, iar amendarea documentului trimis de Guvern era necesară.

Radu Preda: Noi, senatorii PSD, votăm această stare de alertă, dar - şi este un mare 'dar' aici - toate aceste familii şi companii din România, pe care le-aţi nenorocit, în mod direct şi indirect, din cauza măsurilor aberante adoptate de dumneavoastră, cu siguranţă vor fi trecute în dreptul unei guvernări eşuate a PNL.

Liberalii au respins acuzaţiile şi au susţinut că fosta guvernare nu a făcut nimic, mai ales în domeniul medical.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, spunea că procedura prin care Parlamentul votează hotărârea de guvern este nedemocratică şi a adăugat că PSD este nemulţumit că nu poate ataca Guvernul, pentru că măsurile luate au dus la efecte apreciate în plan extern.

Daniel Fenechiu: Ştiu că sunteţi nemulţumiţi că Guvernul a administrat impecabil criza medicală. Guvernul s-a ocupat de protecţia socială, a asigurat şomaj tehnic, a asigurat resurse societăţilor comerciale şi IMM-urilor, are un plan cu care va veni în cel mai scurt viitor.

În favoarea hotărârii de guvern au votat şi parlamentarii USR, UDMR şi PMP, care au atras atenţia că România are nevoie de măsuri concrete pentru a depăşi această criză. #HUN/denisseAutor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
21 Mai 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza