Parlamentarii și aleșii locali condamnați pentru corupție "ar trebui să își piardă mandatele"

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat că ar fi binevenită modificarea legislației privind parlamentarii și aleșii locali condamnați pentru corupție.

Adăugat: 10 Aprilie 2016
Ultima actualizare:10 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Parlamentarii şi aleşii locali condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie ar trebui să îşi piardă mandatele şi să nu mai aibă dreptul să candideze, este de părere procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

În acest sens, ar fi binevenită o dezbatere publică privind modificarea legislaţiei actuale, a precizat şefa DNA, într-o emisiune difuzată, astăzi, de ProTV.

"Am văzut de foarte multe ori situaţii în care persoane care au deţinut funcţii importante, au fost condamnate definitiv şi cu toate acestea şi-au păstrat poziţia. Au fost parlamentari, spre exemplu, care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie şi cu toate acestea au continuat să fie parlamentari, nu şi-au pierdut funcţia, au continuat să meargă în parlament, să voteze legi, să primească salariu. Deci, poate la nivel de societate ar trebui să ne gândim dacă nu cumva astfel de situaţii pot fi rezolvate şi legislativ, mai ales atunci când avem hotărâri de condamnare definitivă", a spus Laura Codruţa Kövesi.

Orban, de acord cu Kovesi

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Ludovic Orban, s-a declarat de acord cu afirmaţiile şefei DNA, precizând că şi aleşilor care au primit condamnări fără executare ar trebui să li interzică să-şi mai exercite funcţiile.

"Dacă un ministru sau un primar sau un preşedinte de consiliu judeţean este condamnat pentru fapte de corupţie, chiar dacă este condamnat fără executare, în mod normal nu ar trebui să mai poată să exercite un mandat, pentru că în momentul în care este condamnat de o instanţă, înseamnă că a săvârşit o faptă de corupţie şi ca atare nu cred că destinul unei comunităţi locale, a unui minister sau domeniu important din viaţa publică poate fi condus de cineva care a săvârşit fapte de corupţie", a susținut Ludovic Orban.

Primarii implicați în anchete penale se bucură de încredere

Potrivit unui sondaj Sociopol realizat în Bucureşti, între 10 şi 20 martie, primarii de sector implicaţi în anchete penale se bucură, în continuare, de peste 40% încredere din partea cetăţenilor.

În acest context, Laura Codruţa Kövesi a subliniat că persoanele respective trebuie să se gândească dacă mai este moral să candideze pentru astfel de funcţii, chiar dacă populaţia i-ar vota pentru un nou mandat.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
10 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza