Parlamentarii se întorc la lucru. Vezi ce au pe agendă

Simplicarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentarilor, legile electorale, dar şi "Ora primului ministru" sunt priorităţi pe agenda parlamentarilor în actuala sesiune parlamentară.

Adăugat: 2 Februarie 2015
Ultima actualizare:2 Februarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Senatorii şi deputaţii încep, astăzi, o nouă sesiune parlamentară.

Puterea şi opoziţia şi-au stabilit priorităţile, între care se numără o nouă legislaţie electorală, simplificarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentarilor şi legea insolvenţei persoanelor fizice.

În programul deputaţilor, apare, tot de astăzi, o noutate - "Ora primului ministru" - moment în care premierul Victor Ponta va prezenta în plen priorităţile guvernului.  

Săptămâna de lucru după model european

Reformarea activităţii Parlamentului este una dintre priorităţile PSD în sesiunea care debutează astăzi, spune preşedintele social-democrat, Victor Ponta, care va propune un proiect, pentru ca săptămâna de lucru din legislativ să se desfăşoare după un nou model. 

"Luni, zi de grupuri parlamentare şi ziua în care miniştrii sau primul ministru vin în faţa Camerelor pentru a prezenta, a dezbate, a răspunde la întrebări pe o anumită temă; marţi, activitate transparentă şi predictibilă în comisii; miercuri, zi de plen, în care să fie timp de dezbateri, putere, opoziţie, expunerea punctelor de vedere şi joi, votul final", a spus Ponta.

Victor Ponta a mai anunţat că grupurile parlamentare ale PSD vor vota în favoarea tuturor solicitărilor care ţin de imunitatea aleşilor.

Imunitatea şi migraţia, priorităţile PNL

Şi PNL îşi propune ca prioritate, printre altele, o ridicare a imunităţii parlamentarilor mai rapidă. 

"Unu - simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare, la solicitarea instituţiilor abilitate; în al doilea rând, vom cere PSD-ului să aducem cu prioritate Ordonanţa 55 şi să punem în acord textul ordonanţei cu decizia Curţii Constituţionale vizavi de migraţie şi noi ne menţinem punctul de vedere, că cei care au plecat să îşi piardă mandatele, atât consilierii locali, judeţeni, cât şi primarii", a susţinut Tinel Gheorghe.

Legi electorale noi

O prioritate de ambele părţi, putere şi opoziţie, este modificarea legislaţiei electorale, însă PSD şi PNL văd diferit, de exemplu, alegerea primarilor.

În  timp ce social-democraţii vor ca aceştia să fie aleşi într-un singur tur de scrutin, conducerea PNL îşi doreşte alegerea în două tururi.

Pe de altă parte, liberalii îşi propun ca în această sesiune parlamentară să schimbe majoritatea din Senat şi Camera Deputaţilor, astfel încât guvernul actual să fie înlocuit.

Ieri, cu o zi înainte ca parlamentarii să revină la lucru, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, le-a adresat o scrisoare deschisă colegilor săi, în care face apel la responsabilitate şi atrage atenţia colegilor că Parlamentul suferă din cauza unui deficit de imagine şi că sunt percepuţi ca hoţi, corupţi sau chiulangiiAutor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
2 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza