Parlamentarii PSD și AUR au sprijin pentru înființarea unei Comisii de anchetă

Parlamentarii PSD şi AUR nu au obţinut sprijin pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul declaraţiilor lui Vlad Voiculescu.

Adăugat: 12 Mai 2021
Ultima actualizare:12 Mai 2021

Politica Romaneasca
Foto: Lucian Romșcanu. Sursa: PSD
trimite pe mail

Parlamentarii PSD şi AUR nu au obţinut sprijinul colegilor senatori şi deputaţi pentru a deschide o comisie de anchetă vizând declaraţiile fostului ministru al sănătăţii Vlad Voiculescu referitoare la diferenţele de raportare a numărului de decese ale bolnavilor de COVID din spitale.

Principalul oponent al propunerii a fost chiar USR, care a argumentat că ministerul de resort trebuie să organizeze ancheta. Iulia Gherman a urmărit dezbaterile de ieri din Parlament.

Reprezentanţii PSD au organizat şi un protest în faţa biroului preşedintelui Camerei Deputaţilor pentru a convinge partidele aflate la putere să voteze comisia de anchetă.

Însoţiţi de pancarte negre, pe care au scris "Nu ascundeţi morţii" şi "Vinovaţii să plătească", parlamentarii partidului au spus că solicitarea lor este motivată de afirmaţiile fostului ministru al sănătăţii Vlad Voiculescu, potrivit căruia au existat diferenţe de raportare în sistemele de centralizare privind numărul persoanelor decedate din cauza COVID-19. La dezbaterile din plen, liderul social-democraţilor din Senat, Lucian Romaşcanu, a făcut apel către PNL, USR PLUS şi UDMR pentru susţinerea acestui demers.

Lucian Romaşcanu: Dacă vrem să ştim ce s-a întâmplat acolo, este evident că trebuie să investigăm, iar doi reprezentanţi la vârf ai guvernului, unul fost, altul prezent, se îndoiesc de corectitudinea acestor cifre, neavând un răspuns pertinent la întrebarea noastră a tuturor. Stimaţi colegi de la Uniunea Salvaţi România PLUS, aceşti doi miniştri sunt miniştrii dumneavoastră. Dacă nu veţi vota această comisie de anchetă, înseamnă că, alături de partenerii dumneavoastră vremelnici de la PNL, veţi dori să ascundeţi gunoiul sub preş.

În replică, liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a spus că nu Parlamentul trebuie să analizeze raportul referitor la datele pandemiei, ci Ministerul Sănătăţii.

Ionuţ Moşteanu: Am auzit, în ultimii ani, de foarte multe ori, discuţii pe marginea înfiinţării sau a desfiinţării unor comisii de anchetă, comisii care nu au făcut nimic, pentru că erau folosite numai pentru scandal. Avem un minister care lucrează la un raport; în câteva zile, ne vom lămuri cu toţii şi nu este nevoie de comisie de anchetă.

Cererea PSD privind înfiinţarea comisiei de anchetă pentru identificarea situaţiei reale a evoluţiei indicatorilor de sănătate publică în condiţiile pandemiei a fost respinsă de Parlament cu majoritate de voturi.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
12 Mai 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza