Parlamentarii au decis: Medicii şi profesorii vor avea salarii mai mari cu 15%

În Parlament, pe ultima sută de metri a actualului mandat al aleşilorl s-a decis majorarea salariilor medicilor şi profesorilor cu 15% de la 1 ianuarie 2017

Adăugat: 8 Noiembrie 2016
Ultima actualizare:8 Noiembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Camera Deputaţilor a adoptat creşterile de salarii şi sporuri pentru angajaţii din sănătate şi educaţie.

În lipsa parlamentarilor PNL, care au boicotat şedinţa de plen, proiectul de legea fost aprobat cu 184 de voturi pentru. Nu s-au înregistrat voturi împotrivă sau abţineri. Un singur deputat nu şi-a exprimat votul.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că ordonanţa guvernului permite mărirea salariilor în sănătate cu 15% în medie şi în educaţie cu 10%, în două tranşe.

Dragoş Pîslaru a precizat că ordonanţa guvernului fără amendamentele parlamentarilor permite o majorare cu 30% în următorii cinci ani.

Dar cum legea va fi adoptată cu amendamentele parlamentarilor, Dragoş Pîslaru crede că majorările salariale nu vor fi susţinute de buget şi înseamnă şi o înechitate, deoarece vor creşte mult salariile mari şi puţin restul salariilor.

"Avem de fapt lucruri care sunt ascunse în grile. Efectul acestor modificări propuse în raportul comisiei vor duce la o polarizare între cei care abia intră în sistem şi cei care sunt acum cu cele mai mari creşteri procentuale. Grosul de fapt /al/ creşterii este la cei care au salariile deja mai mari", a spus Dragoş Pîslaru.

PSD: Există bani suficienţi pentru majorările salariale

Liderul PSD Liviu Dragnea crede că sunt bani suficienţi pentru aceste majorări salariale şi că impactul bugetar va fi de 1,8 - 1,9 miliarde de lei, iar deficitul bugetar nu va creşte peste limita admisă. 

"Deficitul bugetar la aceasta oră este de 0,4 - 0,45%, n-au cum să mai atingă anvelopa de 2,8 - 2,9%. Pentru anul viitor, creşterea economică prognozată de Comisia de prognoză generează în final venituri în plus la bugetul general consolidat de aproximativ 14 miliarde de lei. Oameni buni, nu mai ţineţi banii necheltuiţi şi oamenii cu salarii foarte mici", a susţinut Liviu Dragnea. 

UDMR şi minorităţile, vot "pentru"

Majorările salariale au fost susţinute şi de UDMR.

"Această lege aduce o îmbunătăţire a salarizării unor activităţi importante pentru întreaga societate şi sperăm ca viitorul parlamentul, viitorul guvern să vină cu un proiect de salarizare unitară, prin care să corectăm acele erori pe care le putem încă găsi inclusiv în acest raport", a declarat Márton Árpád. 

Şi Grupul minorităţilor naţionale a susţinut acest proiect de lege, aşă cum a subliniat deputatul Adrian Merca. 

"În România pe primul loc este sănătatea, educaţia, apărarea. Trebuie să spunem că în societatea românească e nevoie de o sclipire să putem să spunem, da, e nevoie de sprijin. Şi noi am avut o discuţie în Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale să spunem că e nevoie sau să nu spunem. În mare parte am spus, da, e nevoie de aceste creşteri salariale", a susţinut Adrian Merka.

ALDE: Guvernul are obligaţia de a asigura salarii decente

Deputatul ALDE, Ştefan Băişanu, a subliniat că Guvernul are obligaţia de a asigura salarii decente celor care lucrează în sănătate şi în educaţie. 

"Eu înainte de a fi deputat am fost cadru universitar şi sunt în continuare şi vă spun că marea majoritate a profesorilor din România trăiesc cu salarii de subzistenţă. În acest sens, spun foarte clar şi răspicat că un guvern care spune că nu are bani pentru medici, asistente, profesori şi educatori trebuie să plece acasă", a susţinut Ştefan Băişanu. 

PNL vrea să atace legea majorărilor salariale  la CCR

Deputaţii PNL au refuzat să participe la dezbateril şi la votul final privind proiectul de lege legat de majorarea salariilor, deoarece consideră că acesta nu are acoperire bugatră şi a fost votat doar în scop electoral.

Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Mihai Voicu, a precizat că specialiştii partidului analizează argumentele pentru a contesta legea la Curtea Constituţională, iar un argument este legat de faptul că legea a fost modificată substanţial la Camera Deputaţilor şi nu a fost analizată deloc la Senat, unde a trecut tacit.

"Este o lege care a fost modificată substanţial la Camera Deputaţilor fără ca senatorii, având dreptul acesta, să poată dezbate aceste modificări, şi nu-mi amintesc vreo situaţie în care vreo astfel de lege să fi trecut de Curtea Constituţională şi acesta este un  motiv extrem de serios pe care îl vom introduce în contestaţia la care lucrează juriştii noştri", a spus Mihai Voicu. 

Liberalii au mai acuzat şi faptul că nu a existat cvorum în plenul Camerei Deputaţilor în momentul în care a fost votat proiectul de lege privind majorarea salariilor.Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
8 Noiembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza