Parlamentari pro şi contra cazării în chirie

Reducerile privind cheltuielile de cazare a parlamentarilor a împărţit aleşii din 9 decembrie în două tabere: pro şi contra. În timp ce unii susţin că se vor descurca cu bani mai puţini, alţii invocă "problema securităţii".

Adăugat: 16 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:16 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

După alegerile din 9 decembrie, Parlamentul are acelaşi buget, dar 100 de aleşi în plus.

Se caută acum intens soluţii de reducere a cheltuielilor. Principala vizată pare a fi cazarea parlamentarilor din teritoriu, despre care se spune că va fi redusă de la 9.000 de lei, cât este în prezent, la jumătate.

Zilele acestea au loc discuţii despre aceasta şi alte modificări. Majoritatea parlamentarilor sunt de acord cu operarea unor reduceri de cheltuieli pentru a se încadra în bugetul alocat Legislativului pentru acest an.

Liderul deputaţilor liberali, Dan Radu Ruşanu, susţine că aleşii vor beneficia de 4.000 de lei pentru cazare.

"De principiu sunt de acord să se încadreze în cei 4.000 de lei, că vor dormi la hotel, că vor dormi în gazdă sau în altă parte, că vor face naveta, mai important este ca suma respectivă să nu depăşească 4.000 de lei", a spus Ruşanu.  

Şi parlamentarii UDMR sprijină tăierea cheltuielilor pentru încadrarea în bugetul alocat pentru acest an.   

Liderul deputaţilor maghiari din Camera Deputaţilor, Máté András, a declarat că se poate locui în chirie şi în gazdă.

"Eu, din propria experienţă pot să spun că se poate locui în chirie şi în gazdă. Eu, de opt ani de când sunt în Bucureşti, nu ştiu dacă am stat jumătate de an în hotel, restul mi l-am petrecut în chirii. Singurul inconvenient care este când te muţi dintr-un apartament în altul, dacă te dă afară proprietarul. În rest, se poate accepta această soluţie", a declarat András.  

La rândul său, fostul ministru al Finanţelor în guvernul Boc, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, spune că s-ar mai putea opera unele reduceri în urma unei analize atente a bugetului.

"Sunt de acord să se producă o reducere a acestor cheltuieli pentru a ne încadra în bugetul Camerei. Ar trebui să se analizeze întregul buget al Camerei Deputaţilor şi separat al Senatului, pentru că dacă vrem să facem un lucru serios trebuie să analizăm toate cheltuielile", a subliniat Ialomiţianu.  

În schimb, deputatul Mircea Grosaru, reprezentantul minorităţii italiene, spune că sugestia conducerii Legislativului de a trimite parlamentarii să stea cu chirie ridică probleme de securitate a acestora.  

"Dacă s-ar fi construit un hotel al parlamentarilor, al Camerei Deputaţilor şi Senatului, sigur, şi ar fi fost condiţii cât de cât, aş fi fost de acord să ne mutăm la acest hotel. Însă, într-o altă locaţie în Bucureşti este o aventură", a afirmat Mircea Grosaru.

Printre alte propuneri de economisire avansate de liderii de grup din Camera Deputaţilor se află diminuarea diurnelor şi nedecontarea benzinei, care vor fi negociate joi, cu Finanţele.Autor:
Mihaela Dragomir
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
16 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza