Păreri divergente putere-opoziţie în cazul salarizării cadrelor militare

Senatorii din Comisia de muncă dezbat, în continuare, proiectul legii salarizării unitare.

Adăugat: 18 Mai 2017
Ultima actualizare:18 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE ora 18.00. Dezbaterile continuă şi la această oră, asupra amendamentelor depuse la anexa din proiectul legii salarizării, privind administraţia publică.

Unul dintre amendamentele adoptate prevede că funcţionarii publici din serviciile deconcentrate ale instituţiilor din subordinea, coordonarea, ori sub autoritatea Ministerului Muncii sau cel al Mediului, vor beneficia de un spor de 15% din salariul de bază pentru complexitatea muncii.

Tot de un spor de 15% vor beneficia şi angajaţii ANI, care au acces la informaţii clasificate, potrivit unui alt amendament admis în comisie. Iniţial, s-au dezbătut şi anexele privind justiţia şi domeniul apărării ordinii publice şi siguranţei naţionale.

Un spor de 15% va primi personalul din inspecţia judiciară, potrivit unei propuneri care a fost acceptată de ministrul muncii.

Comisia a adoptat şi un amendament care permite militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi desfăşoară activităţi didactice şi medicale, să opteze pentru salariile din mediul civil.

Liderii sindicali, prezenţi în Comisia pentru muncă din Senat, precizau că salariile sunt cu aproximativ 30% mai mari decât cele din sistemul militar.

Aşadar, dezbaterile în Comisia pentru muncă din Senat, continuă, asupra proiectului de lege privind salarizarea unitară.

Astăzi, unul dintre punctele în care puterea şi opoziţia au avut păreri divergente a fost salarizarea cadrelor militare.

În Comisia pentru muncă din Senat s-au propus multe majorări salariale, însă ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a afirmat că anvelopa salarială pentru proiectul de lege este de 32 de miliarde de lei, nefiind sustenabilă nicio altă creştere.

Dezbaterile pe majorările salariale s-au axat inclusiv pe domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

Senatorul PNL, Carmen Hărău, a afirmat că trebuie să existe responsabilitate politică.

"A face din soldatul român un subiect de negociere în legătură cu suma asta modică de 700 de euro mi se pare descalificant şi din punct de vedere politic şi din punct de vedere executiv", a afirmat senatoare PNL.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a replicat că în aceste domeniu sunt cele mai mari creşteri.

"Salariile în Armată cresc şi cu peste 200%. Se face o confuzie între solda funcţiei de bază şi solda de funcţie, între solda de grad - solda de comandă. La acestea puneţi sporurile. Eu ştiu că e politic frumos să plângeţi acum pe umerii Armatei, dar am avut noi grijă de Armată ca să fie acolo unde trebuie", a explicat Vasilescu.

Membrii Comisiei pentru muncă din Senat, cu majoritate de voturi, au adoptat un amendament potrivit căruia, în caz de deces al unui militar sau poliţist, urmaşii să primească echivalentul a 12 salarii sau solde ale celui decedat, indiferent de vechimea în muncă a respectivului, precizează reporterul RRA.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
18 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza