Parchetul General, DNA şi DIICOT critică la unison ordonanţa privind graţierea

Profesionişti din sistemul judiciar, politicieni din opoziţie, organizaţii neguvernamentale şi chiar ambasadorul SUA au criticat intenţia Guvernului de a da o graţiere colectivă şi de a elimina din Codul Penal mai multe infracţiuni de corupţie.

Adăugat: 20 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:20 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

CSM a anunţat că va analiza până la sfârşitul acestei luni solicitarea Ministerului Justiţiei de a aviza cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale, astfel că documentele nu vor putea fi discutate în şedinţa de guvern din 25 ianuarie, aşa cum intenţiona executivul.

Parchetul General, DNA şi DIICOT au criticat la unison proiectele puse în dezbatere de guvern, avertizând că vor beneficia de graţiere condamnaţi pentru fapte de corupţie, criminali periculoşi şi pedofili.

Reprezentanţii celor trei instituţii au atras atenţia că documentele respective ar dezincrimina total sau parţial abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu şi conflictul de interese.

Toate acestea ar putea avea efecte şi asupra dosarelor "Colectiv", chiar şi asupra celui în care au fost trimişi în judecată patronii clubului şi pirotehniştii de la firma de efecte pirotehnice pentru moartea a 64 de oameni şi rănirea altor 200.

Kovesi: Dezincrimnarea unor infracţiuni i-ar ajuta pe cei care deţin funcţii publice

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a tras din nou atenţia într-o intervenţie la postul public de televiziune că dezincrimnarea infracţiunilor menţionate mai înainte i-ar ajuta pe cei care deţin funcţii publice. 

"Justiţia română se reformează acum, urgent, prin modificarea a trei infracţiuni. Prima, abuzul în serviciu, dezincriminarea neglijenţei în serviciu şi dezincriminarea parţială a conflictului de interese. Toate aceste trei infracţiuni se pot comite doar de anumite persoane, adică de funcţionari publici - miniştri, secretari de stat, senatori, deputaţi, magistraţi, poliţişti, primari, preşedinţi de consilii judeţene", directori, a spus Laura Codruţa Kövesi.

Opoziţia ameninţă cu moţiunea de cenzură

Ministrul Florin Iordache a spus că nu asta a fost intenţia ordonanţelor şi că toate problemele semnalate vor fi remediate.

Totuşi, mai multe organizaţii neguvernamentale i-au cerut Guvernului să retragă proiectele legislative vizând justiţia, pe care le-au criticat dur.

Reprezentanţii USR şi PNL se gândesc chiar la o moţiune de cenzură, iar ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, consideră inoportună orice măsură care slăbeşte statul de drept şi care îi afectează pe toţi românii, indiferent de preferinţele lor politice. 

Protestele continuă

Între timp, au continuat protestele celor care dezaprobă intenţia guvernului de a promova ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale.

La Iaşi, Sibiu, Timişoara şi Braşov peste 2.000 de oameni au ieşit în stradă, unde au cerut toleranţă zero pentru corupţi şi au denunţat ceea ce au numit "un atac la adresa democraţiei".

La Timişoara protestatarii au decis să întocmească o aşa-numită petiţie a statului de drept.Autor:
Cătălina Creţu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
20 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza