Cristian Pârvulescu, analist politic

AUDIO A fost un vot puternic politizat la alegerile locale. Eu cred că putem vorbi de un fel de plebiscit al politicilor de austeritate pe care guvernul PDL şi aliaţii săi l-au propus.

Profesorul universitar Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, a făcut, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi,  analiza scrutinului.     

Cristian Pârvulescu: Votul a fost puternic politizat, din diferite motive, inclusiv la alegerea de primar, acolo unde ipoteza spunea că personalitatea contează mai mult decât formaţiunea politică. Nu se confirmă, şi candidatul PNŢ, candidatul Alianţei pentru Timiş de la Timişoara, încă viceprimarul Orza, o spunea, oarecum supărat, astăzi: "şi dacă un dulap ar fi candidat pentru USL, ar fi câştigat alegerile" - ceea ce exprimă o stare de spirit a contracandidaţilor USL. A fost, într-adevăr, un vot puternic politizat la alegerile locale. Eu cred că putem vorbi de un fel de plebiscit al politicilor de austeritate pe care guvernul PDL şi aliaţii săi l-au propus, pentru că şi aliaţii PDL au fost sancţionaţi - mă refer, în special, la UDMR - dar cred că este şi o sancţiune care se îndreaptă spre preşedintele Băsescu. 

Interviul în varianta audio

 

Victor Caraculacu: Surpriza credeţi că poate fi Partidul Poporului Dan Diaconescu? 

Cristian Pârvulescu: Nici măcar. Şi aici era vorba de un anunţ. Numai cei care nu au încredere în sondajele de opinie pot să fie surprinşi. Din contră, faţă de potenţialul său, PPDD a luat mult mai puţin, dar este explicabil, pentru că nu a avut candidaţi pentru funcţia de primar şi, deci, nu a putut să-şi atingă potenţialul, însă anunţul pe care politicienii trebuie să-l înţeleagă, în momentul de faţă, este că PPDD devine alternativa. În momentul de faţă, PDL-ul nu are capacitatea să constituie alternativa. Vorbim despre o înfrângere foarte gravă şi care va fi greu de recuperat, iar un eventual eşec al USL-ului va întâri foarte mult PPDD-ul, un partid care nu are nici o ideologie foarte clară, nici un sistem de propus României. 

Victor Caraculacu: Rezultatele alegerilor pot genera, credeţi, şi reconfigurări politice, noi alianţe, în următoarele luni, cel puţin până la viitoarele alegeri? 

Cristian Pârvulescu: O alianţă în interiorul PDL-ului de care se discută de atât de multă vreme, am putea spune că de doi ani, de când domnul Lăzăroiu lansa "Albă ca Zăpada" este greu de realizat acum. În primul rând, vor fi cu siguranţă nişte tulburări şi unele persoane vor fi atacate şi vor fi considerate responsabile de acest eşec, dar, pe de altă parte, vedeam o declaraţie a domnului Mihai Răzvan Ungureanu, care spunea că este momentul propice unei regrupări a forţelor de dreapta acum într-o nouă forţă politică şi, de ce nu, ar fi o soluţie pentru ca PDL să facă oarecum uitată această înfrângere şi să spere la un nou început. 

Victor Caraculacu: Domnule profesor, politicieni şi jurnalişti, şi nu numai ei, vorbesc acum de un posibil risc al unei victorii totale. Sunt asemenea riscuri posibile, reale? O putere totală poate genera, să spunem, excese, în cazul în care una dintre formaţiunile politice candidate nu ar mai avea reprezentanţi semnificativi la nivel naţional, şi cealaltă ar putea să deţină, practic, toată puterea? 

Cristian Pârvulescu: Totul depinde de cetăţean, de societate. O putere devine periculoasă atunci când societatea, ceea ce numim, în general, societate civilă, şi care înseamnă mai mult decât organizaţii neguvernamentale, nu reacţionează. Dacă societatea reacţionează - societatea a sancţionat acum, societatea va sancţiona şi data viitoare, societatea românească a mai sancţionat până acum, în mai multe rânduri - atunci riscurile derapajelor nu sunt foarte mari. Suntem totuşi în 2012 şi nu cred că aşa ceva este cu putinţă. Pe de altă parte, nu vorbim despre un partid, ci de trei partide care au, totuşi, interesele lor diferite şi care au fost obligate să coabiteze de un anume gen de politică, practicat în România. Pentru moment, nu cred că putem pleca de la o asemenea /.../ dar trebuie să fim vigilenţi. Ştim deja de la Lordul Acton: puterea corupe, puterea absolută corupe în mod absolut. Să nu dăm putere absolută nimănui. Să nu riscăm. 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 13 Iunie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste