Ministerul Mediului, de acord ca Lacul Văcăreşti să devină rezervaţie naturală

Ministerul Mediului a acceptat propunerea ca zona sălbăticită din cartierul Văcăreşti să devină arie protejată.

Ministrul mediului, Rovana Plumb, a anunţat oficial, marţi, intenţiile guvernului de a transforma zona Lacului Văcăreşti în arie naturală urbană protejată - un fel de Delta Capitalei - ce va fi amenajată după un model similar argentinian.

Redactorul-şef al revistei "National Geographic", Cristian Lascu, unul dintre iniţiatorii proiectului, a afirmat că zona Lacului Văcăreşti are biodiversitatea pe care o are un parc natural sau un parc naţional.

"Ea are nu numai aspectul unei delte, dar conţine o biodiversitate viguroasă şi bogată, din cauză că este o zonă umedă, întreţinută permanent de nişte izvoare care funcţionează. Există foarte multe vieţuitoare acvatice şi aceste vieţuitoare acvatice sunt consumate de vieţuitoare mai mari şi, în felul acesta, există un întreg ecosistem. Sunt aproape 90 de specii de păsări, ceea ce e cu totul remarcabil, şi, cum spun specialiştii - aici avem biodiversitatea pe care o avem într-un parc natural sau într-un parc naţional", a explicat Cristian Lascu.

Iniţiativa transformării Lacului Văcăreşti în arie naturală se loveşte însă de protestul oamenilor care deţin drept de proprietate pentru anumite părţi din zona Lacului Văcăreşti.

Ei şi-au exprimat nemulţumirea şi au arătat că acceptă să fie expropriaţi doar dacă statul le oferă între 400 şi 600 de euro metrul pătrat.

"Suntem proprietare, eu cu sora mea, pe o bucată de teren de 14.000 de metri pătraţi. Am stat în tribunal 17 ani de zile. În momentul de faţă avem trei hotărâri definitive şi irevocabile, deci, ni s-a aprobat şi întabularea dreptului de proprietate. Presupunând că vor să facă rezervaţie, trebuie ţinut cont de proprietari. Chemaţi să fim expropriaţi, poftim, să ni se dea preţul pieţei. Pot să vă spun doar că, la începutul anului, la notariat, aici, în interiorul lacului, grila notarială era între 400 şi 600 de euro metrul pătrat", a spus Floarea Ileana.

Ministrul mediului, Rovana Plumb, a purtat marţi o primă discuţie cu cei care se consideră nedreptăţiţi şi i-a invitat săptămâna viitoare, la sediul instituţiei, pentru a stabili cadrul legal în care se poate rezolva situaţia lor.

Între timp, le-a dat asigurări că dreptul de proprietate va fi respectat. Este posibil, de asemenea să se ofere şi măsuri compensatorii, mai spune ministrul mediului.

Deciziile vor fi anunate în cel mai scurt timp posibil, în orice caz. Ministrul a mai precizat că vor fi respectaţi şi paşii legali de la finalizarea studiului ştiinţific şi până la hotărârea de guvern care va reglementa statutul noii rezervaţii şi care va fi finalizat în 3-4 luni.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 5 Iunie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste