R. Moldova negociază cu Ucraina preţul energiei

Republica Moldova continuă negocierile cu Ucraina privind preţul la energia electrică.Partea ucraineană îşi doreşte o majorare cu 20 la sută a tarifelor, variantă care pentru moment este respinsă de Chişinău.

O majorare similară a fost solicitată şi de centrala din Transnistria, însă aceasta din urmă pare să fi acceptat doar o creştere de 13%. 

În ciuda opoziţiei Chişinăului, o majorare a preţului energiei electrice pare a fi inevitabilă, însă ministrul moldovean al economiei Valeriu Lazăr consideră că există suficient spaţiu de manevră pentru ca scumpirea să fie mai mică de 20%.

Valeriu Lazăr a mai spus că Republica Moldova şi-ar putea asigura 30% din consum cu energie electrică din România.

El a precizat că există trei linii de înaltă tensiune a câte 110 kW fiecare care ar putea fi acordate în 10 zile la sistemul energetic al României, diferit de cel al Republicii Moldova.

Pe de altă parte, analistul economic Ion Preaşcă afirmă că racordarea sistemului energetic moldovenesc la cel românesc ar ameninţa securitatea energetică a Republicii Moldova. 

"Din punct de vedere tehnic este posibil importul unei cantităţi care ar asigura 20-30% din necesarul de energie al ţării, dar aceasta înseamnă că de fapt câteva raioane vor fi scoase din sistemul energetic naţional şi /.../ implică un risc foarte mare pentru siguranţa energetică" a susţinut Ion Preaşcă.

Compania ucraineană Power Trade a sistat în urmă cu două zile livrările de curent electric în Republica Moldova, după ce pe 31 martie a expirat contractul de livrare a energiei.

Partea ucraineană a refuzat să continue enegocierile privind un nou contract, solicitând un preţ cu 20% mai mare decât cel actual.

În prezent, necesarul de curent electric este asigurat de centrala electrică de la Cuciurgani care solicitase, la rândul  ei, o majorare cu 20%.

De precizat că luni,  a  fost semnat un nou contract de livrare a curentului cu cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova, Gas Union Fenosa, la preţul de 6,9 cenţi americani pentru un kW, cu aproximativ 13% mai mult decât până în prezent.

Totuşi Gas Union Fenosa are în gestiune doar reţelele de distribuţie a curentului electric în sudul şi centrul ţării, nu şi în nord, care este dependent de curentul ucrainean.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 3 Aprilie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste