Laszlo Tokes demisionează din UDMR

Europarlamentarul UDMR Laszlo Tokes şi-a anunţat demisia din UDMR, motivând, în principal, "interese obscure de partid".

Laszlo Tokes îşi anunţă demisia din UDMR, reclamând poziţia permisivă a Uniunii privind investiţia de la Roşia Montană, comportamentul unor deputaţi UDMR care încearcă să zădărnicească activitatea ANI, participarea UDMR la guvernare de dragul puterii şi "practica bazată pe interese obscure de partid".

Într-un comunicat de presă transmis luni dimineaţă, europarlamentarul Laszlo Tokes afirmă că, în calitate de iniţiator al deciziei Parlamentului European de a interzice mineritul pe bază de cianuri, nu poate accepta "poziţia permisivă" a UDMR cu privire la investiţia de la Roşia Montană, "investiţie pe care o chiar sprijină".

"Pentru mine a devenit o problemă din ce în ce mai stânjenitoare să răspund, pe holurile Parlamentului din Bruxelles, întrebărilor unor colegi îngrijoraţi care doresc să afle acum, totuşi, ce se întâmplă în România. Nu prea pot să spun nici că firma canadiană ne-a cumpărat miniştrii.", arată Tokes în comunicat.

 Nemulţumirile lui Tokes--fb1

Tokes susţine că unul dintre motivele pentru care România, care a aderat în 2007 la Uniunea Europeană, nu a fost nici acum acceptată în Spaţiul Schengen este "corupţia atotcuprinzătoare".

"Este o situaţie inacceptabilă nu doar pentru mine, ci şi pentru întreaga noastră comunitate maghiară din Transilvania, ruşinată de comportamentul unor deputaţi UDMR care depun toate eforturile pentru a zădărnici activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de verificare a averilor demnitarilor sau pe cea a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie", mai spune Laszlo Tokes.

El adaugă că nu a fost de acord niciodată cu participarea UDMR la guvernare, necondiţionat, "doar de dragul puterii".

"Motivaţi de setea de putere, liderii UDMR au sacrificat universitatea noastră de stat maghiară, au preschimbat dezideratul autonomiei în posturi de directori şi prefecţi şi sunt pregătiţi să dea, pe bani mărunţi, comorile naturale ale Ardealului. Fiind la guvernare de atâta timp, poartă o bună parte din responsabilitate pentru falimentarea ţării, iar nota de plată au lăsat-o în cârca poporului: în loc de creare de locuri de muncă am primit măsuri de austeritate şi doar un împrumut extern de peste 30 de miliarde de euro menţine România pe linia de plutire", mai susţine europarlamentarul.

Practica UDMR este bazată pe "interese obscure de partid"

Totodată, el respinge practica UDMR "bazată pe interese obscure de partid, de excludere şi de dezbinare a comunităţii maghiare din România".

"După ce a pus mâna pe toate fondurile publice destinate comunităţii şi apoi le-a distribuit aproape în exclusivitate pentru finanţarea propriilor interese, în 2012 UDMR a ajuns să pună arbitrar monopol partinic şi pe sărbătorile noastre naţionale, pe statuile noastre şi pe locurile noastre simbolice. Am convingerea că nu maghiarii din Transilvania există datorită UDMR, ci fix invers: atât partidele noastre maghiare din Transilvania, cât şi demnitarii lor aleşi trebuie să slujească întotdeauna întreaga comunitate", adaugă europarlamentarul Laszlo Tokes.

Susţinător al autonomiei Ţinutului Secuiesc--fb2

Tokes este unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai autonomiei Ţinutului Secuiesc şi s-a evidenţiat prin discursuri radicale, intrând în contradicţie cu politica moderată a UDMR pe această temă.

"O microregiune de talia Kosovo este şi Secuimea. Kosovo şi-a dobândit independenţa, de ce nu ar putea şi Secuimea să aibă autonomie? Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan", arăta Tokes în 2010 la Universitatea de Vară de la Balvanyoş.

Într-un alt discurs, acesta spunea că susţine "dezideratul pentru autonomia maghiarilor din România, inclusiv autonomie teritorială pentru secuime".

Tokes a primit, în anul 1999, Marea Cruce a Ordinului Republicii Ungare.

Funcţia lui Tokes se desfiinţează

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat pentru Radio România, că Laszlo Tokes trebuia să-şi fi dat demisia mai demult, ţinând cont de faptul că, încă de la înfiinţarea UDMR, acesta a avut o atitudine critică faţă de oganizaţie.

Din acest motiv, conducerea UDMR a decis desfiinţarea funcţiei de preşedinte onorific pentru Laszlo Tokes.

"Domnul Tökes, de fapt, tehnic, a fost membru UDMR, în ultimii 10 ani, dar, practic, noi nu l-am considerat aşa. O persoană, care, în fiecare zi, are ceva de obiectat, în fiecare zi, atacă propria sa organizaţie, nu poate fi considerată, din punct de vedere tehnic, membru. Este foarte bine că şi-a dat demisia. Trebuia să o fi făcut mai devreme", a spus  secretarul general al UDMR, Kovács Péter.

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter a mai precizat că liderii Uniunii vor discuta despre retragerea sprijinului politic pentru Laszlo Tokes în Parlamentul European.

Liderul Uniunii consideră că ar fi corect ca acesta să-şi dea demisia şi din funcţia de europarlamentar.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 12 Martie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste