Se clatină coaliţia?

UDMR şi UNPR condiţionează semnarea noului protocol cu PDL de rezolvarea solicitărilor, primul în legătură cu Universitatea de la Târgu Mureş, iar cel de-al doilea, cu privire la taxarea averilor foarte mari şi revenirea salariilor.

UDMR decide, luni, dacă rupe colaborarea cu PDL sau rămâne în această coaliţie.

Decizia depinde de răspunsul democrat-liberalilor la solicitarea Uniunii de a se înfiinţa o secţie în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş

Vicepreşedintele politic al UDMR Laszlo Borbely declara pe 7 martie că înfiinţarea unei linii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş nu ar însemna o "segregare", pentru că problema este de fapt administrativă.

El sublinia că acest caz reprezintă unul dintre punctele vitale pentru UDMR  şi solicita rezolvarea problemei prin hotărâre de guvern.
    
UDMR a avertizat în  mod explicit pe reprezentanţii PDL că dacă guvernul nu adoptă, săptămâna viitoare, hotărârea de înfiinţare a secţiei în limba maghiară , Uniunea va părăsi coaliţia.--fb2

Voinescu: Situaţia se va rezolva

Sever Voinescu a afirmat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă că situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş trebuia să fie "rezolvată la nivelul universităţii".

Purtătorul de cuvânt al PDL  susţinea săptămâna trecută,  că partidul său nu încearcă o amânare a problemei, ci vrea să găsească soluţii, una dintre variante fiind aceea a adoptării unei hotărâri de guvern.
   
"Asta este una din soluţii. Deocamdată discutăm. Mai este o soluţie, cu departamente şi limbi de predare. Vom găsi o soluţie şi până la urmă Guvernul se va pronunţa", a afirmat Voinescu.

UNPR are două condiţii pentru noul protocol

Şi UNPR dă bătăi de cap principalului partid de la putere.

Progresiştii vor în schimbul semnării unui nou protocol de colaborare cu PDL,  promovarea a două amendamente: unul privind taxarea averilor foarte mari şi celălalt referitor la revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior reducerilor.

Oprea nu a lăsat nesancţionate nici opiniile unor lideri ai PDL, care susţineau că UNPR  ar face presiuni asupra partidului.

"Sunt unii care spun că UNPR condiţionează sau pune anumite presiuni pe coaliţie. O astfel de abordare nu este adevărată", afirma răspicat , vineri, liderul UNPR.

Preşedintele Gabriel Oprea atragea atenţia că UNPR are propriile proiecte pe care doreşte să le promoveze în coaliţie: taxarea averilor foarte mari şi revenirea salariilor la nivelul anului 2010.

PDL va găsi o soluţie echilibrată--fb1

Pe de altă parte, principalul partid de guvernare, prin reprezentanţii săi, îi asigură pe partenerii din coaliţie că se va găsi "o soluţie echilibrată".

"În cursul săptămânii viitoare şi la următoarea şedinţă a coaliţiei vor fi formulate răspunsurile Partidului Democrat-Liberal. Sigur, vor fi răspunsuri care să ducă la consolidarea coaliţiei", declara optimistă deputatul PDL, Sulfina Barbu.

Prin urmare începutul de săptămână se anunţă destul de tensionat pentru că  PDL  trebuie să răspundă, luni,   la solicitările partenerilor de guvernare.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 11 Martie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste