Guvernul majorează cu 30 de lei salariul minim brut

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat, începând cu 1 ianuarie 2012, de la 670 la 700 de lei pe lună.

Potrivit hotărârii de Guvern aprobate, miercuri, se acordă 700 lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 de ore în medie pe lună, reprezentând 4,13 lei/oră.

Salariul de bază nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, ceea ce înseamnă că niciun angajat nu poate câştiga în 2012 mai puţin de 700 de lei lunar.

Angajatorii care nu respectă această prevedere pot fi sancţionaţi cu amendă între 1.000 şi 2.000 lei, constatarea constravenţiei şi aplicarea sancţiunii fiind în sarcina Ministerului Muncii, prin inspectoratele teritoriale.

Proiectul de hotărâre a propus de către Ministerul Muncii a fost supus, săptămâna trecută, dezbaterii publice.

Premierul Emil Boc preciza, săptămâna trecută, la întâlnirea cu patronatele şi sindicatele, că 700 de lei este nivel maxim peste care salariul minim nu poate trece în lipsa fondurilor bugetare.

Discuţia pe tema salariului minim a avut loc, marţi, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit, din care fac parte reprezentanţi ai Guvernului, ai patronatelor şi ai confederaţiilor sindicale.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 14 Decembrie 2011
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste