Protocol de colaborare între MAE si Biserica Ortodoxă Română

Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi a fost prezent, sâmbătă, la Crevedia, în judeţul Dâmboviţa, la deschiderea Reuniunii absolvenţilor de la Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi"

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat, sâmbătă, la ceremonia de deschidere a Reuniunii absolvenţilor cursurilor de an pregătitor organizată de Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" din comuna dâmboviţeană Crevedia.

Teodor Baconschi a declarat cu acest prilej,  că se lucrează la un protocol de colaborare între ministerul pe care îl conduce şi Biserica Ortodoxă Română în vederea transformării acestui centru, într-o "platformă" pentru românii de pretutindeni.

"Punem la cale acum cu Patriarhia Română un protocol de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe şi BOR pentru a transforma Centrul Hurmuzachi într-o platformă de proiect pentru românii de pretutindeni. Date fiind noile realităţi, constituirea unei diaspore masive în multe ţări europene, e normal să conlucrăm pe proiecte, nu doar să ne întâlnim protocolar", a  spus ministrul  Teodor Baconschi.

Potrivit unui comunicat MAE, în cuvântul de deschidere, Teodor Baconschi i-a felicitat pe absolvenţii cursurilor de an pregătitor, subliniind importanţa menţinerii legăturilor de limbă şi cultură între România şi comunităţile româneşti din jurul graniţelor.

Totodată, ministrul a reliefat că experienţa acumulată, în cursul studiilor la Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni, le-a permis absolvenţilor să devină multiplicatori ai valorilor româneşti şi europene în comunităţile de provenienţă.

Ministrul de externe a răspuns întrebărilor celor prezenţi la reuniune pe probleme ale comunităţilor de români din Ucraina şi Basarabia.

De precizat că Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni se află în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

Instituţia, specializată în programe în beneficiul românilor de pretutindeni, a fost înfiinţată în 1998, informează Agerpres.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 3 Decembrie 2011
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste