"Tokeș este o amenințare pentru România"

Partidul Social Democrat solicită preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc să ia o poziţie oficială față de declarația lui Laszlo Tokes, potrivit căreia românii trebuie să iasă în stradă pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.

Partidul Social Democrat solicită preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc să ia o poziţie oficială.


Vicepreşedintele PSD, senatorul Titus Corlăţean, a afirmat, vineri,  într-o conferinţă de presă că, potrivit Constituţiei, aceste obiective nu pot fi atinse prin mijloace democratice, având în vedere că România este un stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil.


"Aceste declaraţii sunt absolut inacceptabile şi condamnabile, în special acel îndemn de a ieşi în stradă adresat cetăţenilor români de etnie maghiară care locuiesc în judeţele Harghita şi Covasna, pentru atingerea acestui obiectiv, autonomie sau chiar independenţă. Sunt declaraţii inacceptabile şi condamnabile şi ele trebuie condamnate de întreaga clasă politică românească. Solicităm preşedintelui Traian Băsescu, guvernului şi primului ministru Emil Boc să prezinte o poziţie clară oficială şi publică cu privire la aceste aspecte extrem de importante", a spus Titus Corlatean.


PSD anunţă că, odată cu începerea sesiunii PE din toamnă, va cere retragerea lui Laszlo Tokes din funcţiile pe care le deţine şi susţine că poziţia europarlamentarului reprezintă un atac la adresa statalităţii României, acesta devenind o ameninţare nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru Europa.


"Partidul Social Democrat consideră că poziţia europarlamentarului Laszlo Tokes reprezintă un atac la adresa statalităţii României, prin instigarea comunităţii maghiare la manifestări violente împotriva prevederilor Constituţiei României. Tokes devine o ameninţare nu doar pentru România, dar şi pentru Europa", se arată într-un comunicat al PSD.


În opinia social-democraţilor, "un astfel de comportament şi o astfel de poziţie trebuie respinse de orice partid şi politician responsabil, din plan naţional şi din plan european".


"Abordarea lui Laszlo Tokes este deopotrivă antinaţională şi antieuropeană. La toamnă, când va reîncepe sesiunea Parlamentului European, PSD va cere retragerea lui Laszlo Tokes din funcţiile pe care le deţine", anunţă PSD, adăugând că va întreprinde alături de partenerii europeni măsuri pentru sancţionarea acestui tip de comportament.


PSD cere, de asemenea, o poziţie oficială din partea UDMR cu privire la afirmaţiile europarlamentarului susţinut de Uniune.


"PSD solicită Uniunii să spună public dacă susţine abordările separatise ale parlamentarului european. UDMR este o formaţiune politică aflată în Guvernul României şi trebuie să se supună legilor şi Constituţiei României. În spiritul respectării legilor şi Constituţiei României, UDMR ar trebui să se dezică de atitudinea instigatoare a lui Laszlo Tokes", se arată în comunicat.


Totodată, PSD apreciază că PDL şi Traian Băsescu au comis o greşeală inacceptabilă prin susţinerea lui Laszlo Tokes pentru funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.


"După cum se observă, PDL a susţinut şi a promovat un politician care trage cu toate armele în Constituţia României şi în statul român. Preşedintele şi Guvernul trebuie să ia, cât mai degrabă, poziţie faţă de declaraţiile făcute de europarlamentarul Laszlo Tokes", se mai arată în comunicat. 


Premierul Emil Boc a reacţionat tranşant, spunând că România are o Constituţie care trebuie respectată şi care nu se discută.


Vicepreşedintele  Parlamentului European, Tokes Laszlo a declarat la Școala de Vară care se desfășoară în aceste zile la  Balvanyoș, potrivit căruia, maghiarii trebuie să iasă în stradă pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi să adopte modelul catalan.


" Domnul preşedinte al UDMR a fost de părere că s-ar putea să nu putem dobândi autonomia Ţinutului Secuiesc şi în acest caz nu vom avea instrumente pentru a o dobândi, totuşi. Eu i-am răspuns că nu există o situaţie în care să nu ai un oarecare instrument pentru dobândirea autonomiei, în ultimul caz trecem pe străzi, aşa cum o fac cei din Catalonia, unde chiar recent a avut loc o demonstraţie enorm de mare, şi secuimea este în stare s-o facă",  a spus Laszlo Tokes.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 23 Iulie 2010
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste