AUDIO Autostrada Transilvania, construită integral cu bani europeni

Autostrada Transilvania va fi finanţată integral cu bani europeni, a anunţat, vineri, ministrul transporturilor Anca Boagiu, după ce contractul cu compania Bechtel a fost reziliat la 3 august.

Ministrul Anca Boagiu, prezent la inaugurarea centurii ocolitoare a Clujului pe relaţia Vâlcele - Apahida, a spus că în prezent sunt în execuţie, în total, 434 de kilometri de autostradă.

"Vreau să vă dau şi o veste bună pe care nu o ştie nici măcar domnul prim-ministru. Ca urmare a negocierilor pe care le-am purtat cu colegii din Comisia Europeană tronsoanele de pe autostrada Transilvania au fost acceptate spre a fi finanţate din fonduri europene", a declarat ministrul Boagiu.

Centura ocolitoare a Clujului cu regim de autostradă pe traseul Apahida - Vâlcele, măsoară 24 de kilometri, a costat 530 de milioane de lei şi va prelua traficul greu spre Bistriţa şi Baia Mare.

Emil Boc: România va fi obligată să-şi revizuiască prognoza de creştere economică

Prezent la inaugurarea şoselei ocolitoare a municipiului Cluj-Napoca, Vâlcele-Apahida, premierul Emil Boc a spus că, la fel ca întreaga Europă, România va trebui să-şi revizuiască în scădere prognoza de creştere economică.

"Din nefericire, renii lui Moş Crăciun arată cam aşa: prognozele de creştere economică din Uniunea Europeană sunt toate revizuite în scădere. Creşterea la nivelul UE pentru acest an a fost revizuită de la 1,8 la 1,7 şi de la 2,1 la 1,4 pentru 2012. Deci, se pare că renii lui Moş Crăciun nu aduc în sanie veşti foarte bune pentru întreaga Europă. Această revizuire a creşterii economice de la 2,1 la 1,4 anul viitor nu este o veste bună pentru nimeni, nici pentru România, care va fi obligată să-şi revizuiască prognoza de creştere economică", a precizat Emil Boc.

Potrivit premierului, şi românii trebuie să vină "cu picioarele pe pământ" şi din perspectiva altor indicatori economici.

"Dacă iniţial agreasem cu Comisia Europeană o prognoză de 3,5-4% pentru 2012, în baza căreia am şi conceput bugetul de stat, proiectul legii, acum va trebui să discutăm la alt nivel după această revizuire a prognozei de creştere economică pentru întreaga UE şi asta trebuie să ne aducă cu picioarele pe pământ şi din perspectiva altor indicatori macroeconomici -deficit bugetar, finanţare-, pentru că lumea se schimbă în manieră radicală", a completat Emil Boc.

El a adăugat că banii nu mai sunt uşor de găsit pe piaţă pentru a putea fi finanţate deficitele, deficite care se vor finanţa la costuri tot mai mari din banii românilor.

"România are anul acesta un deficit bugetar de minus 4,4; înseamnă că sunt câteva miliarde de euro care se împrumută. Prin simplul fapt că în Europa şi în zonă există turbulenţe economice, a crescut de la o lună la alta costul dobânzilor pentru împrumuturile în vederea finanţării deficitelor", a explicat premierul.
    
Soluţia oferită de acesta se referă la alocarea banilor pentru investiţii şi locuri de muncă.

"România va trebui în 2012 să rămână extrem de prudentă, de atentă, să facă un buget echilibrat, să împrumute cât mai puţin şi să investească toţi banii pe care îi are în locuri de muncă, în dezvoltare, infrastructură, pentru că ele vor genera pe termen mediu şi lung creştere economică şi să nu mai investească în pomeni electorale pentru a-şi aduce câştiguri electorale de moment, aşa cum au încercat PNL şi PSD în 2008", a conchis şeful Executivului.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 21 Octombrie 2011
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste