Fostul consilier guvernamental, Fănel Păvălache câştigă la CEDO

CEDO a decis ca statul român să plătească fostului consilier guvernamental, Fănel Păvălache 10.000 de euro daune morale şi 1.800 de euro cheltuieli de judecată.

Decizia a vizat  neasigurarea unor condiţii umane de detenţie şi nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie, potrivit unei hotărâri CEDO publicate marţi.

 Fănel Păvălache a fost arestat în 2002, în urma unui flagrant instrumentat în cazul cunoscut sub numele "Mită la Guvern" - considerat primul mare dosar de corupţie.

El a fost condamnat la 6 ani de detenţie pentru o mită de 20.000 de dolari - primită de la persoane din conducerea Băncii Internaţionale a Religiilor - şi eliberat condiţionat, în iunie 2006.  

Cauza judecată de judecătorii Curţi Europene se referă la condiţiile de detenţie pe perioada celor patru ani petrecuţi de Păvălache în închisoare şi la nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie.

În pângerea adresată CEDO, în anul 2003, Păvălache prezintă certificate medicale din care reiese că starea sănătăţii sale s-a înrăutăţit pe perioada detenţiei din cauza faptului că autorităţile nu au ţinut cont de statutul său de nefumător şi l-au repartizat în aceeaşi celulă cu deţinuţi fumători.

Potrivit CEDO, statul român nu a depus toate eforturile pentru a-i asigura lui Păvălache condiţii de detenţie care să respecte demnitatea umană.

Cât priveşte nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie, Curtea a considerat că declaraţiile procurorului de caz, potrivit căruia toate probele ar fi stabilit cu certitudine vinovăţia lui Fănel Păvălache, au adus atingere prezumpţiei de nevinovăţie, de care ar fi trebuit să beneficieze fostul consilier prezidenţial.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 19 Octombrie 2011
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste