Obiectivul UE: creştere economică şi noi locuri de muncă

Liderii Uniunii Europene au discutat, luni, cu sindicatele şi patronatele europene despre măsurile necesare pentru ieşirea din criză şi despre consecinţele acestora asupra cetăţenilor.

Sindicatele europene văd în propunerea de reformă mai multă austeritate, ceea ce îi afectează pe membrii de sindicat şi pe familiile lor, în timp ce liderii Uniunii pledează pentru măsuri care, în timp, tind să ducă la depăşirea crizei.

Deşi au recunoscut că nu au fost de acord pe toate subiectele cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor, liderii Uniunii consideră că este foarte importantă continuarea dialogului social.

Preşedintele Consililiului European, Herman van Rompuy, a apreciat că dialogul este esenţial, mai ales acum în vremuri de criză, când tensiunile sociale apar în mod natural.

El a explicat că lucrează împreună cu Comisia Europeană pentru punerea la punct a unui pachet global de măsuri pentru restabilirea încrederii pieţelor financiare internaţionale în sectorul financiar european şi a fost de părere că încrederea pieţelor financiare şi încrederea cetăţenilor europeni sunt interconectate.  

"Restabilirea încrederii pieţelor financiare în potenţialul financiar al zonei euro este necesară pentru a restabili un alt tip de încredere, cea a consumatorilor şi a companiilor" - a apreciat preşedintele Van Rompuy şi a dat asigurări că, în pachetul gobal de măsuri pentru ieşirea din criză, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă sunt principalele obiective urmărite de liderii europeni.

Secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Bernadette Ségol, a vorbit şi ea despre importanţa recâştigării încrederii cetăţenilor europeni.  

"Încrederea cetăţenilor în UE a fost pierdută pentru că muncitorii şi familiile lor văd numai măsuri de austeritate din partea Uniunii şi deci trebuie luate iniţiative sociale pozitive, pentru a recâştiga încrederea oamenilor în proiectul european", susţine Bernadette Ségol.

Preşedintele Van Rompuy înţelege lipsa de popularitate a măsurilor de austeritate bugetară din anumite ţări şi nemulţumirea tinerilor care au protestat zilele trecute, dar a subliniat că măsurile sunt indispensabile pentru ieşirea din criză.  

"Cel mai important va fi să arătăm în câtva timp rezultate ale acestor măsuri în ce priveşte creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Îngrijorarea tinerilor care au manifestat este absolut legitimă, însă responsabilitatea noastră este să depăşim această perioadă nepopulară pentru a asigura un viitor mai bun, dar în acelaşi timp o împărţire corectă a eforturilor este cheia pentru a avea un sprijin larg din partea societăţii pentru reformele făcute" - a spus preşedintele Consiliului European, insistând asupra necesităţii ca şi sectorul financiar să-şi asume un rol important în susţinerea măsurilor de austeritate.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost de părere că nemulţumirea tinerilor din Europa şi din lume, care au manifestat zilele trecute, este rezultatul a ceea ce s-a întâmplat în sectorul financiar.  

"Anumite practici din sectorul financiar au fost complet iresponsabile, iar uneori, cred că pot folosi cuvântul, de natură penală. Nu avem nimic împotriva sectorului financiar. Dimpotrivă. Vrem să păstrăm un sistem financiar puternic în Europa, dar, în acelaşi timp, sistemul financiar trebuie să înţeleagă că trebuie să respecte standarde etice minime, ceea ce n-a fost cazul până acum, şi că trebuie să contribuie cu onestitate la binele public" - a spus preşedintele Barroso, insistând că toată lumea trebuie să plătească pentru binele public, inclusiv sectorul financiar.

Situaţia tinerilor la nivel european a fost în mod special în discuţie la summitul tripartit, tinerii fiind cei mai afectaţi de criză, cu o rată a şomajului de 20%, adică dublul procentului înregistrat pentru persoanele în vârstă.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 18 Octombrie 2011
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste