Revista presei - 17 august 2011

Şase copii au murit în tragedia de acum un an de la maternitatea Giuleşti, nici un vinovat n-a fost pedepsit - scrie astãzi Jurnalul Naţional.

 În urma anchetei realizate de procurorii Parchetului General, cinci persoane au fost trimise în judecatã. Dosarul a ajuns în instanta în decembrie 2010, iar pe 10 ianuarie a fost primul termen de judecata, încheiat cu o amânare, iar urmatorul termen de judecatã a fost fixat pentru 29 august. Între timp, secţia de Neonatologie a fost refacută complet. Primaria Municipiului Bucureşti, care are în administrare spitalul, a cumparat incubatoare, patuţuri si aparatura nouă.

 

 

Din Evenimentul zilei citim cã din cei opt milioane de asistaţi social din România, circa douã milioane primesc în mod fraudulos ajutoarele, conform ministrului Muncii Sebastian Lăzăroiu. Primeau ajutoare de la stat "pentru susţinerea familiei" cu toate ca aveau maşini si tractoare noi, munceau în străinatate si deţineau numeroase terenuri. Alţii au beneficiat de sprijin de la primarii pentru încălzire fără să prezinte acte din care sa rezulte ce venituri au sau fără să fi fost vreodata vizaţi de anchete sociale. Toate aceste nereguli au fost depistate de inspectorii sociali în numeroase judeţe din ţară. Asistenţa socială costă anual Guvernul 14 miliarde de lei, iar aproximativ 15% din acesti bani se scurg fraudulos din sistem.

 

 


 Tot Evenimentul zilei scrie că amenzile pentru locuinţele neasigurate se lasă aşteptate. Termenul limită pâna la care românii trebuiau sa încheie o asigurare pentru locuinţa, obligatorie sau facultativă, era 5 august, dar, cu toate acestea, doar 35% dintre proprietari au în prezent casele asigurate pentru riscurile de cutremur, alunecaări de teren si inundaţii, ceilalţi fiind pasibili de amenzi între 100 si 500 de lei. Primăriile nu s-au grabit însă să îi penalizeze pe neasiguraţi şi asta pentru că baza de date de care dispun acestea pentru a acorda penalizarile este în prezent incompletă, în condiţiile în care doar 60% din cele 3.500 care exista în România au furnizat date despre locuitorii pe care îi deservesc pentru sistemul informatic centralizat.

 

 


 Din Adevărul citim că Produsul Intern Brut a avansat cu doar 0, 2 la sută în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru, deşi Guvernul se aştepta, în negocierile cu FMI, la o creştere de cel puţin 0,3-0,4 la sută. Potrivit analiştilor cu care au stat de vorbã jurnaliştii de la Adevărul, evoluţia din trimestrul al doilea poate fi explicată printr-o performanţă foarte bună în agricultură, care ar putea continua.

 

 


 Acelaşi ziar mai scrie că şmecherii de la stat îsi iau case la pret de cort. Judecatoria Galaţi a stabilit cã 37 de locuinte de serviciu care aparţin Consiliului Judeţean trebuie vândute obligatoriu către chiriaşi la preţul de inventar. Un apartament cu doua camere ajunge să se vândă chiar si cu 152 de lei, preţul de inventar, adică de aproape o mie de ori sub valoarea lui de piaţa. Disputa privind apartamentele de serviciu ale Consiliului Judeţean Galaţi a început încă din 2007, când chiriasii au depus cereri, unul câte unul, de cumpărare a locuinţelor. Deoarece raspunsul instituţiei a fost negativ - argumentul fiind acela că, potrivit legii , apartamentele de serviciu nu se pot vinde - chiriaşii s-au adresat instanţei, care le-a dat câştig de cauză.

 

 


 Tot din Adevărul mai citim că sfârşitul de sãptãmână a adus la malul mãrii aproximativ 300.000 de turiºşti - numãr record pentru acest an. Agenţii economici din toate staţiunile au avut încasări record. Cel puţin 30 de milioane de euro au cheltuit pe cazare, masã şi distracţie toţi cei care au venit week-end-ul trecut la mare. Cea mai cãutatã staţiune a fost Mamaia, unde o noapte de cazare pentru douã persoane  costă între 200 ş400 de lei, dublu faţă de sudul litoralului.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 17 August 2011
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste