Medicii de familie nu mai eliberează reţete şi bilete de trimitere

Începând de miercuri, pacienţii nu mai pot primi medicamente compensate şi gratuite şi nici trimiteri către specialişti, întrucât medicii de familie au decis să nu semneze contractul-cadru care reglementează plăţile în sistemul sanitar.

Medicii de familie au ales această formă de protest până când documentul, în forma negociată cu Ministerul Sănătăţii,  va fi publicat în Monitorul Oficial.


Ei spun că îşi vor consulta în continuare pacienţii fără bani, dar îi roagă să înţeleagă că în lipsa contractului nu pot face mai mult.


Decizia de miercuri era într-un fel previzibilă, atât timp cât medicii de familie au avertizat luni la rând că nu vor semna contractul cadru pentru că le pune în pericol existenţa cabinetelor.


Acum, atât ministerul cât şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spun că problemele medicilor sunt rezolvate şi că protestul lor nu-şi mai are obiectul.  


"Sancţiunile aplicate, care erau prevăzute în contractul cadru, sunt modificate. A fost abrogat articolul care prevedea posibilitatea ca în cazul în care ei încheie contractele să poată să fie înlocuiţi de medici specialişti. S-au scos bugetele orientative pentru medicii de familie, am introdus un spor în plus, care nu a fost solicitat, pentru medicii de familie din Delta Dunării. Valoarea punctului per capita este stabilit la 3 lei pe punct, valoarea punctului per serviciu este în creştere faţă de 0,9 lei pe punct la 1,8 lei pe punct", a declarat Cseke Attila.


Directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Dorin Ionescu, a precizat, la rândul său, că şi din punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezintă medicii nu mai au motive să nu semneze contractele de prestări servicii cu casele judeţene.


Chiar şi în aceste condiţii, în Adunarea Generală a Medicilor de Familie din Bucureşti s-a votat în unanimitate de voturi nesemnarea contractelor.


Preşedintele Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, susţine că nici medicii de familie din Bucureşti nu vor semna nou contract-cadru şi nu vor elibera reţete sau bilete de trimitere.


"Bucureştiul se alătură întregii ţări, tuturor medicilor şi tuturor patronatelor societăţilor din ţară care nu vor semna. Pentru bolnavi înseamnă că în primele zile ei vor fi consultaţi pro bono, nu le vom lua bani pe consultaţie, dar nu le vom acorda reţete şi bilete de trimitere, să-şi cumpere pe câteva zile cu bani întregi", a declarat Doina Mihăilă.


Medicii sunt în continuare nemulţumiţi de finanţarea cabinetelor şi cer negocieri reale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.  


"Numărul de consultaţii care sunt decontabile, pentru că accesibilitatea pacienţilor la noi în continuare e scăzută, fiind numărul de 20 pe zi, plata per asigurat, care nu este un lucru benefic în condiţiile unui SIUI complet disfuncţional, faptul că pacienţii vor fi obligaţi să-şi ia reţetele în continuare la trei luni; informatizarea nici nu se admite la pachet. Informatizarea e un alt contract care trebuie discutat", a adăugat Doina Mihăilă.


Fără contracte semnate cu Casele judeţene, medicii de familie nu vor mai putea elibera reţete compensate şi bilete de trimitere pentru analize şi internări.


 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 1 Iunie 2011
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste