Guvernul a stabilit priorităţile pentru investiţiile publice

Guvernul a stabilit, miercuri, o listă cu 18 proiecte de investiţii publice pe care le va dezvolta în perioada următoare prin parteneriat public-privat.

Premierul Emil Boc a explicat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern,  că fondurile bugetare insuficiente reprezintă principalul motiv pentru care s-a apelat la această formulă.


"Nu există resurse financiare destule în buget sau de la fondurile europene pentru a completa toate lucrările de infrastructură pe care România trebuie să le implementeze. La fel cum au făcut toate ţările din Uniunea Europeană, şi România pune la cale acest instrument al parteneriatului public-privat pentru dezvoltarea unor ample lucrări de infrastructură şi de modernizare a României", a afirmat premierul Emil Boc.


Primul ministru a precizat  că proiectele în parteneriat public-privat  vin în completarea investiţiilor de la bugetul de stat sau din fonduri europene.


Vor fi realizate în parteneriat public-privat autostrăzi şi spitale, locuinţe, un penitenciar, dar şi investiţii la Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă.


Astfel, la Ministerul Transporturilor, toate proiectele vizează construcţia de autostrăzi : Comarnic-Braşov, Sibiu-Piteşti, Ploieşti-Buzău-Focşani, Târgu Mureş şi Iaşi-Ungheni, precum şi centurile de Nord şi de Sud ale Capitalei, tot în regim de autostradă.


Ministerul Economiei va dezvolta în parteneriat public-privat  Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti,  finalizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, Termocentrala de la Doiceşti şi proiectul interconectorului de gaze AGRI.


Pentru Ministerul Mediului a fost aprobată amenajarea canalului Siret-Bărăgan, iar pentru Ministerul Transporturilor şi cel al Dezvoltării Regionale, în parteneriat, finalizarea Canalului Dunăre-Bucureşti şi podul rutier peste Dunăre Brăila-Tulcea. 


Tot Ministerul Dezvoltării Regionale va promova şi proiectul eco de construcţie a 10.000 de locuinţe în cartierul Ghencea din Bucureşti.


Ministerul Sănătăţii va construi în parteneriat public-privat şase spitale regionale de urgenţă şi va derula un proiect de punere în valoare a Centrului "Ana Aslan".


Nu lipseşte de pe listă nici construcţia unui penitenciar, aprobată pentru Ministerul Justiţiei.


Ministerele vor prezenta, săptămâna viitoare, detalii privind stadiul fiecărui proiect.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 27 Aprilie 2011
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste