Laszlo Borbely susţine achiziţionarea maşinilor electrice

Ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely, a participat la prima sesiune de testare a maşinilor electrice din România.

Laszlo Borbely a declarat că are în vedere achiziţionarea unor vehicule ecologice pentru instituţia pe care o conduce, cu bani din Fondul de Mediu.


"Evident că vom da un exemplu, pentru că nu se poate să vorbeşti despre o asemenea facilitate fără să dai exemplu. Vom găsi modalitatea prin Fondul de Mediu. Deci, aceşti bani vor fi alocaţi din Fondul de Mediu, nu din bugetul statului. Trebuie să sprijinim astfel de iniţiative pentru că, în momentul de faţă, avem un aer foarte poluat în 15 mari oraşe, pentru care suntem în infringement", a menţionat Borbely.


Ministrul mediului a adăugat că noua Ordonanţă de Urgenţă care oferă facilităţi cumpărătorilor de maşini electrice sau hibrid ar putea fi discutată în şedinţa de guvern din această săptămână şi că ar urma să intre în vigoare imediat ce vor exista oferte din piaţă.


"Sper ca miercuri (20 aprilie 2011, n.r.), în şedinţa de guvern, să finalizăm ordonanţa prin care acordăm facilităţi atât persoanelor fizice, cât şi instituţiilor. Vom acorda până la maxim şase vouchere la Programul Rabla pentru cei care vor să cumpere o maşină electrică. Evident, că nu vom uita nici maşinile hibrid, dar acestea vor primi mai puţin pentru că maşinile hibrid totuşi poluează. Cei care nu participă la Programul "Rabla" pot să aibă o facilitate. Eu am propus un procent de 25%, dar nu mai mult de 5.000 de euro pentru aceia care vor să cumpere o maşină electrică.  Vom lansa, probabil, unele proiecte-pilot în câteva instituţii publice pentru a demonstra că sunt viabile, că pot fi folosite (maşinile electrice, n.r.). Cât de curând vom vedea şi la instituţiile statului astfel de maşini. Sper să se întâmple în acest an", a explicat ministrul mediului.


Luni, Laszlo Borbely a testat Renault Fluence Z.E., unul dintre modelele 100% electrice produse şi aduse în România de către Renault pentru probe.


Fluence Z.E., alături de Kangoo Express Z.E, sunt alimentate 100% electric, iar de la finele lui 2011, cele două modele vor fi comercializate în România la preţuri minime de 21.000 euro, pentru primul model, şi de 15.000 euro pentru cel de-al doilea.


La începutul lunii aprilie, Laszlo Borbely anunţa că românii care vor opta să achiziţioneze maşini electrice ar putea beneficia de şase vouchere prin programul "Rabla".


Totodată, oficialul a menţionat că, prin intermediul viitoarei Ordonanţe de Urgenţă, autorităţile care vor prefera să cumpere maşini electrice sau hibrid ar putea primi o reducere de până la 25% din preţul maşinii, suma fiind suportată din Fondul de Mediu.


Borbely a precizat că ideea subvenţionării maşinilor electrice cu o sumă în valoare de 5.300 euro, raportat la tariful unui tichet de 3.800 lei înmulţit cu şase tichete, va fi pusă în practică odată cu realizarea unei infrastructuri specifice.


Miercurea trecută, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a avut o întâlnire cu directorul general al Grupului Dacia Renault, Jerome Olive, la sediul Ministerului de resort.


Tema discuţiei a vizat modul în care cumpărătorii români de maşini electrice ar putea beneficia de facilităţi.


 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 18 Aprilie 2011
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste