Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen

Premierul olandez Mark Rutte a apreciat progresele făcute de ţara noastră, dar a subliniat că aderarea va fi luată în discuţie când vor fi îndeplinite toate condiţiile.

Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la spaţiul Schengen, a declarat ieri, la Braşov, premierul olandez Mark Rutte.

El a apreciat progresele făcute de ţara noastră în această direcţie, dar a subliniat că aderarea va fi luată în discuţie când vor fi îndeplinite toate condiţiile.


Mark Rutte: România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem noi că de o aderare la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi mecanismul de colaborare şi verificare. Paşii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi după aia o să vorbim mai departe. Dar Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen.


Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat optimist cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen. El a precizat că discuţia cu premierul olandez pe această temă a fost una pozitivă.


Klaus Iohannis: Eşecul nu este o variantă. Un eşec în acest obiectiv naţional probabil ar duce la o creştere a euroscepticismului în România, dar este o variantă ipotetică care nu se va întâmpla, fiindcă noi nu calculăm pentru varianta eşec, noi calculăm pentru varianta reuşită.


Aderarea României la spaţiul Schengen va aduce numeroase beneficii pentru mediul economic prin ridicarea controalelor la frontierele interne, a spus premierul Nicolae Ciucă.


Nicolae Ciucă: Această vibrantă cooperare la nivelul sectorului de afaceri mă determină să punctez beneficiul direct pe care aderarea României la Schengen îl poate aduce pentru economia olandeză. Prin ridicarea controalelor la frontierele interne se vor reduce semnificativ costurile transportatorilor şi, în egală măsură, efectele negative ale întârzierilor pentru pieţe şi lanţuri valorice.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 13 Octombrie 2022
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste