Fitch a confirmat ratingul României la "BBB minus", cu perspectivă negativă

Fitch se aşteaptă ca inflaţia ridicată, ratele mari ale dobânzilor şi un mediu economic extern mai slab să ducă la o încetinire rapidă a ritmului de creştere a economiei române.

Agenţia Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la BBB- cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria "˜investment grade"™, adică recomandat pentru investiţii.

Estimarea agenţiei arată o creştere a PIB în acest an de 6,2% datorită performanţelor solide din primele două trimeste.

Fitch se aşteaptă însă ca inflaţia ridicată, ratele mari ale dobânzilor şi un mediu economic extern mai slab să ducă la o încetinire rapidă a ritmului de creştere a economiei române.

Apartenenţa la Uniunea Europeană şi fluxurile europene de capital sunt cele mai mari avantaje care susţin ratingul României, însă acestea sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mai ridicate, comparativ cu deficitele altor ţări, de performanţe scăzute privind consolidarea bugetară şi o poziţie de debitori externi relative ridicată, apreciază Fitch.

Reformele din schemele pentru pensii şi salarii, scadente anul viitor, conform angajamentelor din PNRR, ar putea asigura sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi continuarea finanţării din partea UE, însă ele se vor dovedi costisitoare din punct de vedere politic, România având antecedente slabe în aprobarea reformelor fiscale structural.

Per ansamblu, Fitch consideră că persistă riscul derapajului fiscal prin cheltuieli suplimentare înaintea ciclului electoral din 2024.

De asemenea, perspectivele pe termen scurt sunt afectate de riscuri semnificative în special în urma impactului costurilor mai ridicate cu energia în Europa.

România este una dintre ţările cel mai puţin expuse din Europa Centrală şi de Est la comerţul cu energie din Rusia, având una dintre cele mai mari capacităţi interne de producere a gazelor din Europa.

Aceasta, combinată cu umplerea capacităţilor de stocare, înseamnă că în următoarele luni riscul întreruperii aprovizionării cu gaze în iarnă este scăzut în ţara noastră, mai spun experţii agenţiei Fitch Ratings.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 octombrie, ora 7:01)


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 9 Octombrie 2022
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste