Al doilea tur de alegeri parlamentare se desfășoară în Franța

Este un scrutin crucial pentru preşedintele Emmanuel Macron, care speră ca partidul său şi formaţiunile aliate să obţină majoritatea în legislativ.

UPDATE Partidul preşedintelui Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în noua Adunare Naţională a Franţei

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 iunie, ora 7:08)
- Franţa intră într-o perioadă politică dificilă, după ce partidul preşedintelui Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, în urma alegerilor parlamentare de ieri. Premierul Élisabeth Borne a atras atenţia că este o situaţie riscantă pentru ţară, în condiţiile problemelor existente la nivel naţional şi internaţional şi a vorbit despre nevoia unei soluţii de compromis, care să asigure o guvernare stabilă. Corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman, trece în revistă variantele preşedintelui Macron, în noua configuraţie a Parlamentului.

Corespondenţă din Paris - Reporter: Daniela Coman - Alianţa prezidenţială are 240 de deputaţi, cel mai numeros grup parlamentar, dar fără majoritate absolută, pentru care i-ar mai fi trebuit cel puţin 49. Are împotriva sa două forţe ostile: stânga reunită în alianţa NUPES, formată din extrema stângă - comunişti, ecologişti şi socialişti - care a reuşit să obţină 125 de locuri, şi extrema dreaptă, care a produs aseară surpriza supremă cu cele 89 de locuri în noua Adunare Naţională - o performanţă istorică, după cum o califica aseară lidera sa, Marine Le Pen. Partidul lui Emmanuel Macron are doar două soluţii: să formeze un guvern minoritar, cu toate dezavantajele aferente, sau să facă o coaliţie guvernamentală cu republicanii, dreapta tradiţională, care au câştigat 61 de circumscripţii, singura de altfel posibilă în actuala configuraţie politică. De altfel, aseară, premierul Élisabeth Borne, proaspăt aleasă deputată, a descris o situaţie inedită, cu risc pentru Franţa, şi a chemat la formarea unei coaliţii pentru binele ţării.

--------------------------------------------------

După ce acum două luni şi-au ales preşedintele, francezii sunt chemaţi din nou la urne, pentru a vota o nouă Adunare Naţională.

Un scrutin crucial pentru preşedintele Emmanuel Macron, care speră ca partidul său şi formaţiunile aliate să obţină majoritatea în legislativ, pentru a-şi putea pune în aplicare programul cu care a fost reales pentru un nou mandat de cinci ani.

19% dintre francezi au votat în primele patru ore, mai mulți cu aproape un punct procentual față de săptămâna trecută, în primul tur, a anunțat acum câteva minute ministerul de interne.

Secțiile de votare se vor închide la ora 18:00 în mediul rural, în orașele mici și mijlocii, iar la Paris și în celelalte cinci metropole franceze la ora 20:00, când vor fi anunțați și câștigătorii fiecărei circumscripții, conform rezultatelor sondajelor de opinie.

Teritoriile franceze de peste mări votează încă de sâmbătă, o regulă impusă de diferența de fus orar, și de acolo au început deja să vină primele rezultate oficiale.

Franța are un parlament bicameral, însă duminică au loc alegeri numai pentru Adunarea Națională, Senatul fiind ales separat, după reguli distincte și având atribuții diferite.

Miza acestui scrutin este enormă: alianța de partide formată în jurul președintelui Emmanuel Macron se luptă să obțină majoritatea absolută în Adunarea Națională, pentru a valida în parlament reformele propuse de acesta la prezidențiale.

Nu este un obiectiv ușor de atins, după ce în primul tur de săptămâna trecută, macroniștii s-au văzut la egalitate cu principala forță de opoziție, alianța partidelor de stânga, Uniunea Populară Ecologistă și Socială.

Campania electorală a fost dominată de puterea de cumpărare, principala preocupare a francezilor care, ca și alți europeni, se confruntă cu o creștere îngrijorătoare a prețurilor la alimente, energie și carburanții auto.

Alte așteptări ale electoratului privesc îmbunătățirea sistemului de sănătate și de educație, iar toate partidele aflate în competiție au propus programe îndrăznețe de investiții semnificative în aceste două domenii esențiale pentru viitorul oricărei țări.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 19 Iunie 2022
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste