Situaţia în regiunea Donbas rămâne dificilă

Reporterul RRA, Ilie Pintea, a ajuns aseară la Harkov, unul dintre marile centre industriale ale ţării, părăsit acum în mare parte de locuitori în urma bombardamentelor ruseşti.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat azi-noapte că situaţia rămâne foarte dificilă în regiunea Donbas, după ce trupele sale au eliberat oraşul Harkov de presiunea artileriei ruse şi au lansat un contraatac la Izium, un punct important în efortul ruşilor de a controla estul Ucrainei.

Reporterul RRA, Ilie Pintea, a ajuns aseară la Harkov, unul dintre marile centre industriale ale ţării, părăsit acum în mare parte de locuitori în urma bombardamentelor ruseşti.

CORESPONDENȚĂ DIN HARKOV (ILIE PINTEA): Dezolant de pustiu, fără trafic şi înţesat de puncte de control, Harkovul, unde mă aflu, încă are aerul unui oraş sub asediu. Cu toate că forţele ucrainene au anunţat câştigarea bătăliei pentru această regiune, confirmată de faptul că armata rusă a fost împinsă spre frontieră şi un întreg batalion al ruşilor a fost distrus. Harkovul, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, se află la doar 50 de km de graniţa cu Rusia şi a fost bombardat încă de când a început războiul, în luna februarie, iar urmările se văd nu departe de locul în care am ajuns aseară, o clădire a autorităţilor şi un restaurant din centru fiind parţial distruse de proiectile. Contraatacul forţelor ucrainene a fost unul susţinut de armamentul modern primit de la aliaţi, iar Batalionul 92 Mecanizat, care a luptat în regiunea Harkov, a reuşit să elibereze cinci localităţi de lângă oraş la începutul acestei săptămâni şi controlează acum un teritoriu care se întinde până la râul Siverski Doneţ, la aproximativ 40 de km est de oraş. Un număr neprecizat de localnici au părăsit regiunea de la începutul războiului, iar autorităţile le-au cerut să nu se întoarcă deocamdată din cauza pericolului reprezentat de minele şi proiectilele neexplodate. Echipe de pirotehnişti urmează să se ocupe cu prioritate de deminarea localităţilor aflate pe curând sub ocupaţie, astfel încât oamenii să se poată întoarce la casele lor. Între timp, mai multe organizaţii umanitare au adus ajutoare pentru familiile care trăiesc aici, lanţurile de aprovizionare fiind afectate parţial sau total. Nici combustibil nu se găseşte în Harkov, probleme fiind de altfel în toată Ucraina, aşa că, dacă ar vrea să se întoarcă acasă, refugiaţii trebuie să aştepte reluarea aprovizionării cu benzină şi motorină.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 15 Mai 2022
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste