Premierul Ciucă a vorbit cu președintele Zelenski despre drepturile românilor din Ucraina

Minoritatea română din Ucraina va beneficia de aceleaşi drepturi în oglindă, precum beneficiază minoritatea ucraineană în România, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut, ieri, publice câteva detalii ale vizitei de marţi din Ucraina, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi de ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Nicolae Ciucă a fost primit de preşedintele Volodimir Zelenski şi a avut întrevederi cu premierul şi preşedintele Radei Supreme de la Kiev.

Pe agendă s-au aflat teme precum sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Ucrainei, situaţia umanitară şi procesul de reconstrucţie din ţara vecină.

Premierul Nicolae Ciucă a reafirmat că România condamnă în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă de către Rusia a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Şeful guvernului s-a referit şi la situaţia minorităţii române din Ucraina, acesta fiind unul dintre subiectele convorbirilor cu preşedintele Zelenski.

Nicolae Ciucă: Preşedintele Zelenski a subliniat că minoritatea română din Ucraina va beneficia de aceleaşi drepturi în oglindă, subliniez: în oglindă, precum beneficiază minoritatea ucraineană în România. Am subliniat că ei sunt cetăţeni ucraineni, ei îşi fac datoria faţă de ţara lor şi, de asemenea, că trebuie să beneficieze de sprijinul autorităţilor, instituţiilor ucrainiene pentru tot ceea ce înseamnă păstrarea identităţii de limbă, identităţii culturale.

Premierul a reiterat că ţara noastră a acordat şi va acorda în continuare sprijin Ucrainei şi că este nevoie să fim parte la procesul de reconstrucţie din ţara vecină. Un exemplu concret de sprijin îl reprezintă prelungirea ecartamentului larg al căilor ferate care vin din Moldova şi Ucraina până în portul Galaţi, pentru a se facilita astfel transportul de mărfuri.

Nicolae Ciucă: În felul acesta, facilităm ajungerea trenurilor de marfă direct în portul Constanţa, scurtând astfel timpul necesar transportului de la graniţă, unde ştim cu toţii, este o diferenţă între calea ferată a Ucrainei şi cea a României.

Premierul Nicolae Ciucă a mai susţinut că ţara noastră nu este afectată în acest moment, după ce Gazprom a întrerupt furnizarea de gaze către Bulgaria şi Polonia.

Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem, România fiind una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiază de resursă de gaz consistentă - a subliniat şeful guvernului.

Nicolae Ciucă: În acest moment, noi extragem mai multe gaz decât consumăm. În schimb, este clar că avem nevoie de gaz pentru că, tocmai în urma întâlnirilor şi discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii Azomureş, s-a reuşit luarea unei decizii ca parte din combinat să poată să fie deschisă.

Amintim că Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de către cele două ţări pentru livrarea combustibilului. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 aprilie, ora 7:01)


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 28 Aprilie 2022
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste