Ţările europene şi Statele Unite se mobilizează în sprjinul Ucrainei

Ţările europene şi Statele Unite se mobilizează în sprjinul Ucrainei şi au anunţat că îi trimit acesteia armament şi muniţie.

Departamentul de Stat american a spus că va livra arme de 350 de milioane de dolari, inclusiv sisteme antitanc Javelin şi arme antiaeriene.

Olanda va trimite sisteme antitanc, iar Cehia şi Portugalia au făcut anunţuri similare. Polonia, de asemenea, a livrat deja muniţie pentru Ucraina.

O surpriză a venit din partea Germaniei, care va trimite 1.000 de arme antitanc şi 500 de rachete Stinger în Ucraina, ceea ce marchează o schimbare completă a politicii restrictive de export de arme a Berlinului.

Executivul de la Berlin renunţă la refuzul de a livra arme Ucrainei şi anunţă că, pe lângă cele 1.000 de arme antitanc şi 500 de rachetă din stocul Bundeswehr, va permite Ţărilor de Jos şi Estoniei să transfere arme de origine germană în Ucraina.

Potrivit presei centrale, Estonia va primi permisiunea de a livra Ucrainei mai multe piese de artilerie din vechile stocuri ale RDG.

Din cauza aşa-numitei clauze finale, armele, livrate iniţial Olandei, nu pot fi transmise mai departe decât cu aprobarea Berlinului.

Săptămâni întregi, guvernul german a refuzat să acorde o astfel de permisiune, invocând o directivă care interzice livrările de arme către zonele de război şi de criză.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 27 Februarie 2022
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste