Ministrul Predoiu, întâlnire pe Bruxelles pe tema MCV

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Bruxelles cu vicepreşedinta Comisiei Europene, Věra Jourová, şi cu Didier Reynders, comisar pentru justiţie.

Anul 2022 va fi determinant pentru îndeplinirea obiectivelor MCV, de asemenea pentru procesul de evaluare în cadrul Mecanismului european privind statul de drept, au atras atenţia reprezentanţii Comisiei Europene la întâlnirea cu ministrul român al justiţiei de la sfârşitul acestei săptămâni.

Desfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi, adoptarea legilor justiţiei şi a Codurilor penale au fost subliniate ca principale obiective de atins în cursul anului viitor.

Ministrul Cătălin Predoiu s-a întâlnit la Bruxelles cu vicepreşedinta Comisiei Europene, Věra Jourová, şi cu Didier Reynders, comisar pentru justiţie.

Într-un comunicat al Ministerului Justiţiei se arată că în cadrul discuţiilor Věra Jourová a subliniat că este nevoie de un plan de acţiune cu un calendar realist al reformelor, adăugând că este conştientă de dificultăţile generate de nerealizarea obiectivelor din cursul acestui an, ceea ce creează o presiune suplimentară.

Ea s-a declarat gata să sprijine accelerarea reformelor în vederea îndeplinirii obiectivelor şi ridicării MCV pe baza rezultatelor concrete, subliniind şi disponibilitatea de a angaja un dialog la Bucureşti cu toţi actorii implicaţi în realizarea reformelor.

Comisarul Reynders a reamintit de obligaţia statelor membre de a respecta principiul supremaţiei dreptului comunitar şi deciziile Curţii Europene de Justiţie.

Ministrul Cătălin Predoiu a afirmat că poziţia exprimată de guvernul precedent de respectare a supremaţiei dreptului european rămâne aceeaşi şi în cazul noului cabinet.

El a mai precizat că în programul de guvernare al actualei coaliţii sunt incluse explicit obiectivele MCV, între care adoptarea modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală, legile justiţiei şi desfiinţarea Secţiei speciale, pentru care există un termen limită, 30 martie 2022.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 12 Decembrie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste