Guvernul Ciucă, în fața Parlamentului

Guvernul propus de Nicolae Ciucă urmează să primească astăzi votul de învestitură al Parlamentului.

Toţi cei 20 de miniştri au fost audiaţi ieri în comisiile parlamentare şi au primit aviz favorabil, în condiţiile în care PNL, PSD şi UDMR s-au aflat în aceeaşi tabără.

La audieri s-au discutat teme relevante pentru fiecare minister, precum: pensiile, protecţia consumatorilor de energie, sănătatea sau educaţia.

Propunerea pentru Ministerul Muncii, Marius Budăi, a reamintit că se va majora alocaţia pentru copiii de până la 2 ani la 600 de lei şi la 243 de lei pentru cei până la 18 ani.

Pensiile şi salariul minim brut pe economie se vor majora şi ele - a mai spus Marius Budăi.

Marius Budăi: Salariul minim brut pe ţară va fi majorat la valoarea de 2.550 de lei. Vor fi majorări şi în sistemul public de pensii. Vom începe cu pensiile cele mai mici, adică cu indemnizaţia socială, care va fi majorată tot de la 1 ianuarie de la valoarea de 800 de lei la valoarea de 1.000 de lei, dar şi majorarea punctului de pensie la valoarea de 1.586 de lei.

Actualul ministru al energiei, care îşi păstrează portofoliul şi în viitorul executiv, Virgil Popescu, a precizat că la începutul anului viitor se va analiza mecanismul de protecţie a consumatorilor faţă de mărirea preţurilor la energie.

Virgil Popescu: În ianuarie vom face o evaluare exactă cum au funcţionat aceste două luni şi, dacă este cazul şi în funcţie şi de tendinţa preţurilor regionale şi europene, mondiale, vom putea prelungi acest lucru, dacă nu e cazul nu îl vom prelungi sau vom putea adapta legislaţia în aşa fel încât populaţia, companiile româneşti să nu sufere, să fie competitive.

Alexandru Rafila, care va ocupa funcţia de ministru al sănătăţii, a declarat la audieri că ministerul său ar trebui să ia măsurile de sănătate publică şi nu alte instituţii.

Cseke Attila, propus pentru un nou mandat de ministru al dezvoltării locale, a declarat că Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny este absolut necesar pentru autorităţile locale.

Sorin Cîmpeanu este propus şi el pentru un nou mandat de ministru al educaţiei. Sorin Cîmpeanu a spus că primul lucru pe care îl va face va fi să constituie un comitet care va lucra la noua lege a educaţiei.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă şi miniştri care au fost validaţi ieri vor fi supuşi de la ora 10:00 votului plenului Parlamentului pentru învestirea noului executiv.

În această seară ar urma să aibă loc o primă reuniune a noilor miniştri la Palatul Victoria.

Mâine este programată o nouă şedinţă de guvern, în care va fi adoptată şi o rectificare bugetară.

Aceasta ar urma să rezolve probleme financiare urgente, în condiţiile în care multe instituţii nu ar mai avea bani pentru sfârşitul anului, inclusiv Ministerul Sănătăţii.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 25 Noiembrie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste