Summit-ul G20: Profiturile marilor companii vor fi impozitate cu cel puţin 15%

Liderii principalelor 20 de economii ale lumii au aprobat, la Roma, o reformă fiscală globală prin care profiturile marilor companii vor fi impozitate cu cel puţin 15%.

Liderii principalelor 20 de economii ale lumii au aprobat ieri, la Roma, o reformă fiscală globală prin care profiturile marilor companii vor fi impozitate cu cel puţin 15%.

Măsura a fost luată pentru a opri corporaţiile să îşi redirecţioneze profiturile spre jurisdicţii cu impozitare scăzută, aşa-numitele paradisuri fiscale.

Acordul urmează să fie adoptat oficial astăzi, la încheierea Summitului G20.

Lupta împotriva pandemiei şi revigorarea economiei mondiale au fost discutate în prima zi, în vreme ce astăzi dezbaterile se vor centra pe încălzirea globală, dar, în acelaşi timp, în paralel cu sesiunile de lucru, vor avea loc bilaterale, liderii profitând din plin de revenirea lor faţă în faţă, într-o întâlnire internaţională de amplaore pentru prima dată de la începutul pandemiei.

Totodată, în marja Summit-ului G20 de la Roma, preşedintele american, Joe Biden, premierul britanic, Boris Johnson, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, au discutat aseară şi despre strategia viitoare în tratativele cu Iran privind programul său nuclear, cei patru lideri solicitând guvernului de la Teheran să revină la masa negocierilor cu comunitatea internaţională.

Summit-ul de la Roma se va încheia cu o declaraţie finală, care va conţine acordul privind o reformă fiscală internaţională care îşi propuse să pună capăt paradisurilor fiscale, prin introducerea unui impozit minimal de 15% din profiturile companiilor multinaţionale, aprobat deja de ieri, dar se speră, potrivit presei din Peninsulă, că va conţine şi un angajament de a opri construcţia de centrale pe cărbune din 2030 şi de a pune capăt subvenţiei combustibililor fosili pe termen mediu.

Discuţiile sunt încă complicate de absenţa la Roma a doi jucători majori: preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său chinez, Xi Jinping, care participă la G20 doar prin videconferinţă.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 31 Octombrie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste