Soluțiile partidelor pentru deblocarea crizei politice

Se conturează mai multe soluţii pe care partidele parlamentare le au în vedere pentru deblocarea crizei.

Dezbaterea moţiunii de cenzură în Parlament a fost una furtunoasă, în care părţile şi-au adus acuze reciproce.

Înaintea consultărilor de săptămâna viitoare, în prezent se conturează mai multe soluţii pe care partidele parlamentare le au pentru deblocarea crizei.

PSD şi AUR mizează pe un cabinet de tehnocraţi, care să funcţioneze până la eventuale alegeri anticipate.

USR doreşte refacerea coaliţiei de guvernare, dar fără ca Florin Cîţu să revină premier.

O parte din liberali spun că tot actualul lider al PNL ar trebui să fie nominalizat ca şef al executivului, în timp ce o altă tabără îl susţine pe Ludovic Orban pentru această poziţie.

Decizia Biroului Executiv al PNL este de a nu avea discuţii legate de guvernare cu partidul care a votat moţiunea de cenzură alături de PSD şi AUR, a declarat premierul demis, Florin Cîţu, care i-a acuzat pe reprezentanţii USR PLUS de trădare şi iresponsabilitate.

Florin Cîţu: Toate opţiunile sunt pe masă. Vom negocia bineînţeles pe proiecte cu toată lumea. Sunt proiecte PNRR, PNI ş.a.m.d.

Soluţia de moment este instalarea unui cabinet de tehnocraţi.

Acesta este mandatul care va fi prezentat preşedintelui Klaus Iohannis, dacă PSD va fi invitat la Cotroceni, afirmă liderul partidului, Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Este exclus ca Partidul Social Democrat să susţină în acest moment un guvern minoritar. Mergem cu un specialist.

Un guvern de specialişti este şi opţiunea reprezentanţilor AUR,  anunţă copreşedintele partidului, George Simion.

George Simion: Vrem să propunem noi nume de specialişti care pot conduce acest guvern. Avem soluţii pentru ţară.

USR se declară deschis pentru a relua parteneriatul cu PNL şi cu UDMR, dar cu un alt premier decât Florin Cîţu şi cu anumite condiţii legate de reformele care se vor regăsi în noul program de guvernare propus.

Preşedintele formaţiunii politice, Dacian Cioloş: Nu pot să spun că vom vota orice nume, dar suntem deschişi să discutăm, să găsim o formulă de guvern care să funcţioneze şi cu un premier care să îşi asume un program de guvernare, cu un calendar de reforme foarte precis.

Viceliderul deputaţilor UDMR, Ödön Szabó, a susţinut refacerea coaliţiei de guvernare.

Ödön Szabó: Trebuie cel puţin ca pentru următoarele şase luni de zile să încheiem un acord politic pentru a susţine cât mai larg posibil un guvern cu puteri depline.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 6 Octombrie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste