Președintele PMP, Cristian Diaconescu, în vizită la Roma

Implicarea în zona politică a românilor în Italia, în Franţa, în Spania, în Marea Britanie, acolo unde comunităţile româneşti sunt foarte mari, presupune şi un anume răspuns din partea instituţiilor şi a establishmentului politic din statele respective.

Presedintele PMP, Cristian Diaconeescu se află în vizită la Roma pentru semnarea unui acord cu formațiunea Forza Italia si pentru a se întâlni cu o parte dintre candidații romani la alegerile locale din Italia.

Cristian Diaconescu: Preşedintele Tajani: 'Îi îndemn pe români să se implice politic în statele în care doresc să trăiască'. Evident că din punctul de vedere al României o afirmare de substanţă, inclusiv politică, la nivelul comunităţilor locale, este una care ne ajută pe toţi, şi pe ceilalţi români care încearcă la rândul lor să îşi găsească un mod de viaţă şi să se afirme profesional, şi nu numai în aceste state, ajută România ca şi proiect politic constructiv. Sigur că la un moment dat cineva ar putea pune problema dacă această implicare politică ar presupune automat un tip de detaşare de ţara-mamă; nu, nu este aşa, trăim într-o altă lume, agenda cetăţeanului contează şi în ce măsură vectorul politic ştie să se acomodeze cu această situaţie este o chestiune care poate fi convenită în contractul social dintre cetăţean şi statul său indiferent unde s-ar afla respectiva persoană. Deci, din acest punct de vedere, implicarea în zona politică a românilor în Italia, în Franţa, în Spania, în Marea Britanie, acolo unde comunităţile româneşti sunt foarte mari, presupune şi un anume răspuns din partea instituţiilor şi a establishmentului politic din statele respective. Deci, cu cât contăm mai mult politic, ca să discutăm pragmatic, cu atât mai mult şi respectul instituţiilor, din Italia, de exemplu, că aici suntem, va fi mai mare. Aşa că este, dacă vreţi, un mecanism biunivoc din acest punct de vedere. Atâta vreme cât comunităţi de milioane de oameni încearcă să îşi afirme şi un rol semnificativ pe scena politică este imposibil ca celelalte componente politice din statul în care aceşti oameni se află să fie indiferente la o astfel de dezvoltare. Deci, faptul că se implică politic îi ajută şi pe cei care intră în aceste candidaturi, dar ajută foarte mult şi comunitatea. (Declarație consemnată de corespondentul RRA în Italia, Elena Postelnicu).
 
Transcriere text: Agenția de presă RADOR a Societății Române de Radiodifuziune


 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 2 Octombrie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste