Ordonanţa de urgenţă privind certificatul digital COVID, adopată de Senat

Ordonanţa de urgenţă referitoare la certificatul digital COVID a fost adopată de Senat, în calitate de primă cameră legislativă sesizată, şi va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, ca for decizional în acest caz.

Certificatul digital COVID a fost creat la nivelul Uniunii Europene, pentru a facilita libera circulaţie pe timpul pandemiei şi este obligatoriu şi în România pentru accesul persoanelor de peste 6 ani la evenimente publice şi private din localităţile unde incidenţa infectărilor depăşeşte nivelul de 3 la mia de locuitori.

Preşedinta Comisiei juridice, senatoarea PNL Iulia Scântei, declara că cele trei forme ale certificatului care atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea, nu îngrădesc drepturile persoanelor şi permit libera circulaţie în condiţii de siguranţă.

Iulia Scântei: Prin aceste măsuri, de fapt, ajungem să salvăm vieţi şi să protejăm şi să asigurăm exercitarea unor drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor, pe durata temporară a stării de alertă şi în mod proporţional cu evoluţia pandemiei.

Şi senatorii USR-PLUS au susţinut acest proiect, pentru că - spunea liderul grupului, Radu Mihail - doar cu măsuri ferme poate fi învinsă boala.

El a mai precizat că premierul Florin Cîţu este vinovat de eşecul campaniei de vaccinare.

Radu Mihail: Guvernul are nevoie să poată interveni cu rapiditate, dar şi cu maximă răspundere. Dacă este cineva vinovat de eşecul lamentabil al campaniei de vaccinare, acela este Florin Cîţu, care acuma merge în stânga şi în dreapta cu Corpul de control al primului ministru, să vădă cât de pregătit este sistemul de sănătate al ţării să facă faţă valului patru al pandemiei.

Social-democraţii s-au abţinut de la vot, iar senatorul PSD Adrian Streinu-Cercel a atras atenţia că sunt persoane care nu fac parte din niciuna din categoriile pentru care se poate elibera un certificat digital.

Adrian Streinu-Cercel: Sunt mai mult de 50% din persoanele care trec prin infecţia cu SARS-CoV-2 care nu au manifestări clinice şi, atunci, pentru că au avut pe cineva cu infecţie cu SARS-CoV-2 s-au dus să-şi facă anticoprii şi au găsit anticorpi. Ce facem pentru aceste persoane şi cum remediem acestă problemă, care este una de tip epidemic?

Senatorii AUR au votat împotriva ordonanţei, întrucât susţin că certificatul este neconstituţional şi încalcă drepturile omului. Proiectul de lege merge la Camera Deputaţilor pentru votul decizional.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 23 Septembrie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste