Guvernul lucrează la rectificarea bugetară

Guvernul va continua să lucreze la rectificarea bugetară pe care intenţionează să o facă la mijlocul lunii august.

Prima rectificare bugetară din 2021 ar urma să se facă la jumătatea lunii, iar toată lumea, de la primării la ministere, vrea mai mulţi bani.

Premierul Florin Cîţu i-a avertizat, însă, recent, pe titularii de portofolii care nu au cheltuit banii pe care i-au cerut la începutul anului şi le-a transmis că le va cere asigurări că execuţia bugetară se va îmbunătăţi în următoarele luni.

Guvernul va continua să lucreze la rectificarea bugetară pe care intenţionează să o facă la mijlocul lunii august.

Până acum a fost făcut primul pas, acela de a se publica execuţia bugetară, adică procentele din bugetele ministerelor care au fost cheltuite până la mijlocul anului.

Premierul Florin Cîţu nu este mulţumit de cât au cheltuit în ministerele şi oferea ca exemplu domeniul transporturi, unde nu au fost finanţate deloc unele mari proiecte.

Premierul, care ocupă şi funcţia de ministru interimar al finanţelor, a mai spus că, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, miniştrii au cerut sume mari de bani la rectificare şi că va da fondurile cerute în special ministerelor care au dovedit că ştiu să-şi cheltuiască bugetele.

Florin Cîţu: Solicitările, bineînţeles, ca de fiecare dată, sunt exagerate: 38 de miliarde de lei cumulate pe toate ministerele - asta înseamnă aproape 4% din PIB. Ideea este că trebuie să înţeleagă toată lumea că noi vrem să reducem deficitul bugetar, nu să-l creştem. Dar din cele 38 de miliarde vom aloca, bineînţeles, acolo unde sunt sigur că vor fi cheltuiţi banii. Rectificarea bugetară porneşte de la execuţie, iar execuţia bugetară, aşa cum am spus, cam pe toate ministerele este sub ceea ce trebuie să fie la jumătatea anului. Deci, de aici începem discuţia pe rectificarea bugetară. Voi prezenta o situaţie colegilor mei vicepremieri şi, apoi, vom trimite către ministere propunerea Ministerului Finanţelor.

Premierul a mai anunţat că intenţionează să pună în dezbatere publică şi apoi să adopte rectificarea bugetară, din 14 august până în 20 august.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 2 August 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste